Panică: Brexitul înseamnă colapsul capitalismului

© REUTERS / Neil HallA worker answers a telephone in the office of Brexit group pressure group "Leave.eu" in London, Britain.
A worker answers a telephone in the office of Brexit group pressure group Leave.eu in London, Britain. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un moment fără precedent în istorie, de neconceput înaintea crizei financiare mondiale de acum 8 ani, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va declanşa faza finală a colapsului sistemului monetar internaţional.

BUCUREŞTI, 15 iunie — Sputnik. Britanicii sunt chemaţi săptămâna următoare, pe 23 iunie, la urne pentru a decide dacă mai doresc sau nu să rămână în Uniunea Europeană.

Panica a început să cuprindă pieţele financiare. Suedia a lansat marţi un avertisment dur la adresa premierului britanic David Cameron, conform economica.net.

Andrzej Duda: Pro-EU Politics Is A Dud - Sputnik Moldova
ALERTĂ: FMI anunţă colapsul statului român şi ieşiri masive de capital

Ministrul suedez pentru relaţia cu UE, Ann Linde, a calificat drept "iresponsabil" comportamentul lui Cameron, referindu-se la modul în care o promisiune populistă făcută în Campania electorală a ajuns să ameninţe Uniunea Europeană.

Cel mai negativ aspect ar fi că ieşirea Marii Britanii din UE ar marca pierderea unui important aliat non-euro pentru ţările bogate care nu au acceptat încă moneda unică. Suedia şi Danemarca ar dobândi astfel o independenţă totală faţă de orice influenţă din partea lobby-ului venit dinspre Bruxelles. Totodată, referendumul pentru Brexit ajută ascensiunea partidelor eurosceptice şi naţionaliste.

Potrivit celor mai recente sondaje, majoritatea britanicilor înclină pentru ieşirea din UE. The Economist a publicat un sondaj în care arată că 44% dintre britanici doresc ieşirea din UE, iar 42% doresc să rămână în UE. Un sondaj YouGov, realizat pentru The Times, indică faptul că 46% din populaţie nu mai vrea în UE şi doar 39% vor să rămână. Un alt sondaj ORB pentru ziarul Daily Telegraph arăta că 49% dintre britanici ar opta pentru a părăsi UE și 48% pentru a rămâne. Chiar şi cel mai vândut ziar din Regatul Unit, The Sun, s-a poziţionat pentru Brexit pe prima pagină.

"Probabilitatea ca britanicii să voteze majoritar pentru ieşirea din UE este foarte ridicată, iar pieţele financiare trebuie să se pregătească pentru un ocean de incertitudine", a avertizat CEO-ul grupului francez de asigurări AXA, Henri de Castries, cunoscut membru al întâlnirilor Grupului Bilderberg.

Домино. Domino - Sputnik Moldova
Brexit ar putea fi urmat de un pas similar al cehilor şi nu numai

De cealaltă parte, Germania a lansat în Der Spiegel, tot pe prima pagină, un apel disperat adresat către britanici să rămână în UE. Argumentul că Germania are nevoie de Marea Britanie drept contrapondere pentru Franţa nu i-a făcut până acum pe englezi să se răzgândească.

Referendumul pentru râmănerea sau ieşirea din UE a fost stabilit de guvernul conservator de la Londra pentru 23 iunie, săptămâna viitoare.

Între timp, moneda euro şi bursele europene sunt în picaj. Neliniştile au cuprins chiar şi Japonia: yenul şi obligaţiunile guvernamentale japoneze sunt în creştere. Bloomberg scria marţi că marţi Brexitul ar aduce 100 de zile de haos, teamă şi măsuri disperate pentru "limitarea pagubelor", iar preşedintelui UE, Donald Tusk, a avertizat că ieşirea Marii Britanii din UE ar putea anunţa "sfârşitul civilizaţiei politice occidentale".

Fluxul de știri
0