Brexit ar putea fi urmat de un pas similar al cehilor şi nu numai

© Sputnik / Михаил Мокрушин / Accesați arhiva multimediaДомино. Domino
Домино. Domino - Sputnik Moldova
Abonare
O eventuală părăsire de către Marea Britanie a Uniunii Europene ar fi de natură să încurajeze în Cehia dezbateri despre faptul dacă şi aceasta din urmă ar trebui sau nu să urmeze „exemplul Brexit-ului”.

CHIŞINĂU, 24 feb – Sputnik. Despre asta scrie marţi portalul politico.eu, care îl citează cu o declaraţie în acest sens pe premierul ceh, Bohuslav Sobotka.

Politicianul a opinat că Brexit-ul ar putea avea „consecinţe extraordinare”, iar acestea s-ar manifesta inclusiv prin generarea de dezbateri asupra unui scenariu similar şi în Republica Cehă.

Президент РФ В.Путин принимает участие в саммите G20 в Турции - Sputnik Moldova
Primarul Londrei pledează pentru ieşirea Marii Britanii din UE

Un alt politician ceh şi anume Tomas Prouza, secretarul de stat pentru afaceri europene, care este şi un aliat al premierului ceh este de părere că ieşirea britanicilor din UE ar transforma tema părăsirii uniunii în una „mult mai acceptabilă din punct de vedere politic”.

Potrivit acestuia, la ora actuală în Cehia doar partidele considerate marginale îşi permit să discute despre oportunitatea părăsirii UE, însă dacă Marea Britanie va merge pe această cale, despre subiectul respectiv ar putea să înceapă să vorbească şi formaţiunile politice mai relevante.

Sursa îi citează şi pe alţi politicieni, care ar fi avertizat că un eventual Brexit ar putea provoca un efect de domino, oferind astfel un model de urmat pentru alte mişcări eurosceptice din Uniunea Europeană.

 

Fluxul de știri
0