CHIȘINĂU, 15 iun — Sputnik. Rușii nu consideră că grațierea ucrainenei Nadejdei Savcenko, care a fost condamnată în FR pentru uciderea jurnaliștilor ruși în Donbas, ar putea avea consecințe serioase pentru țară. Totodată, peste jumătate dintre respondenți (61%) apreciază drept corectă decizia de a o elibera pe Savcenko la schimb cu doi cetățeni ruși, condamnați anterior în Ucraina, arată datele sondajului Centrului Rus de Cercetare a Opiniei Publice.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat anterior un decret privind grațierea lui Savcenko, care a fost condamnată în Rusia la 22 de ani de detenție în dosarul cu privire la asasinarea jurnaliștilor de la Televiziunea publică rusă în Donbas. După grațiere, aceasta a fost transportată la Kiev. În aceiași zi, cu un avion al Companiei Televiziunii de Stat "Rossia", au ajuns în Rusia doi cetăţeni ruşi, condamnați anterior în Ucraina, fiind învinuiți de activitate teroristă — Evghenii Erofeev și Alecsandr Alecsandrov, care au fost grațiați şi ei de președintele Ucrainei.
Sociologii subliniază că grațierea lui Savcenko a fost "un eveniment de rezonanță: la momentul efectuării sondajului acest lucru îl cunoșteau 75% dintre ruși". Totodată 38% din acest număr au răspuns că ştiu bine despre acest fapt, iar 37% — doar că au auzit, dar nu cunosc detalii. Încă un sfert dintre cei chestionați (24%) au răspuns că au auzit prima oară despre această decizie.
Potrivit datelor sondajului, majoritatea rușilor (70%) susțin că Savcenko s-ar face vinovată de moartea jurnaliștilor ruși din Donbas, un sfert dintre cei chestionați (25%) nu au ştiut ce să răspundă la această întrebare, iar 5% consideră că ea nu este vinovată.
Decizia privind eliberarea lui Savcenko în schimbul a doi cetăţeni ruși condamnați în Ucraina, potrivit rezultatelor sondajului, este susținută de 61% dintre respondenți.
Aproximativ a cincea parte dintre cei chestionați (21%) consideră că acest schimb nu este echivalent și că Savcenko în nici un caz nu ar fi trebuit extrădată Ucrainei, iar alte 18% dintre respondenți nu au putut răspunde la această întrebare.
"De altfel, grațierea lui Savcenko nu este considerat un eveniment important în contextul țării: majoritatea nu percep niciun fel de consecințe importante pentru Rusia (55% nu au putut să le numească, iar 25% au spus clar că acestea nu există". Cei care prognozează unele schimbări, au în vedere de cele mai multe ori aspecte negative: degradarea relațiilor cu Ucraina și conflicte armate", se menţionează în materialele Institutului Rus de Cercetare a Opiniei Publice.
În particular, 8% consideră că grațierea lui Savcenko va genera consecințe negative, agresiune din partea Ucrainei, 4% consideră că va fi război, atentate teroriste, iar câte 1% dintre cei chestionați au în vedere asemenea consecințe negative ca nesancţionarea infractorilor, şubrezirea poziției Rusiei pe arena internațională, continuarea crizei din Ucraina, mitinguri și nemulțumiri ale rușilor. drept consecințele pozitive ale acestei decizii au fost numite destinderea relațiilor dintre Rusia și Ucraina (3%) și îmbunătățirea imaginii Rusiei (doar 1%).