CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Nimeni nu amenință că va ataca Moldova, iar pentru a păzi spațiul aerian al țării există câteva opțiuni, între care semnarea unor acorduri cu Ucraina și România privind neadmiterea aparatelor de zbor ale presupusului inamic în spaţiul aerian țării noastre, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik ministrul Apărării, Anatol Șalaru.
Anterior, mai multe publicații au scris că Anatol Șalaru ar fi declarat că Moldova și-ar dori să-și protejeze spațiul aerian cu ajutorul României și Ucrainei.
”Ceea ce a apărut în presa din România nu corespunde adevărului. Nu am făcut nicio declarații separată pe această temă. Doar am răspuns la unele întrebări în cadrul comisiei parlamentare de profil. Am menționat atunci că ar fi posibilă și o asemenea variantă, însă nu am afirmat că ar trebui să fie anume așa ori că va fi aşa”, a spus Șalaru în dialogul cu corespondentul Sputnik.
Ministrul a mai subliniat că, răspunzând la întrebarea deputatului liberal-democrat, Liliana Palihovici, care a dorit să afle cum își poate proteja ţara noastră spațiul aerian în condițiile în care nu dispune de sisteme de apărare antiaeriană, a răspuns că ”nimeni nu amenință Republica Moldova”.
”Una dintre posibilități este aceea ca țările vecine să nu permită în mod solidar pătrunderea aeronavelor statului inamic pe teritoriul nostru. Dar pentru aceasta este nevoie de o decizie politică. Ministerul Apărării nu are asemenea intenții, deoarece asta nu ține de competențele noastre”, a explicat Șalaru.
Potrivit ministrului, această variantă presupune "un acord cu România și Ucraina, nu atât de apărare şi patrulare a spațiului aerian al Republicii Moldova, cât angajamentul țărilor vecine de a nu permite ca aeronavele inamice să pătrundă pe teritoriul nostru.
Alte propuneri privind securizarea spațiului aerian, potrivit lui Șalaru, țin de achiziționarea unor sisteme antiaeriene performante, a rachetelor etc.
”În calitatea mea de om politic eu nu văd ca țara noastră să aibă inamici care ar putea, ar dori și ar intenționa să atace Moldova. Nu văd nicio țară din lume care ar avea intenția să ne atace — nici Rusia, nici Ucraina și nici România”, a punctat Șalaru.