Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În scurt timp va fi luată decizia privind crucile de pe marginea drumurilor

© Sputnik / Мирослав РотарьКрест у дороги
Крест у дороги - Sputnik Moldova
Abonare
Grupul de lucru a examinat poziția părților implicate și practica internațională în problema dată și a decis că soluția optimă este demontarea crucilor și altor obiecte funerare și utilizarea lor ulterioară pentru înmormântarea persoanelor nevoiașe.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Moldova (MTID) a anunțat luni că au mai rămas 17 zile pentru consultarea publică a proiectului Documentului privind Crucile și alte obiecte funerare instalate în zona drumurilor publice.

”În acest context, solicităm societății civile să vină cu recomandări, propuneri, sugestii, completări asupra documentului publicat pe pagina web a Ministerului”, se spune într-un comunicat difuzat de MTID.

Поклонный крест в Шерпенах. - Sputnik Moldova
Societate
Crucile de pe marginea drumurilor vor fi scoase. Cine a venit cu iniţiativa

Amintim că instituția a supus consultărilor publice un studiu elaborat de grupul de lucru instituit în acest scop. Membrii grupului au ajuns la concluzia că amplasarea crucilor și altor obiecte funerare pe marginea drumurilor periclitează siguranța participanților la trafic, creează o percepție eronată a societății cu privire la necesitatea amplasării crucilor și a altor obiecte funerare în zonele drumurilor publice, generează dificultăți în procesul de executare a lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor publice și încalcă legislația prin amplasarea neautorizată a acestor obiecte.

Totodată, grupul de lucru a opinat că crucile și alte obiecte funerare în zonele drumurilor publice afectează aspectul estetic al acestora.

Pentru a soluționa problemele menționate, Grupul de lucru a examinat poziția părților implicate și practica internațională cu privire la problema în cauză și a identificat trei soluții. Optimală a fost considerată însă cea de-a treia soluţie: ”Demontarea crucilor și altor obiecte funerare și utilizarea lor ulterior pentru înmormântarea persoanelor nevoiașe”, se arată în document.

De asemenea, grupul de lucru a elaborat un Plan de acțiuni, care în urma consultărilor publice se va aproba prin Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii drumurilor.

În document se mai spune că ”grupul de lucru vede absolut necesară atragerea plenară în discuții a tuturor părților implicate", deoarece numai prin discutarea și avizarea respectivei inițiative ea poate fi îmbunătățită și poate crește considerabil siguranța participanților la trafic”.

După dezbaterea documentului, grupul de lucru va studia avizele parvenite și va publica sinteza propunerilor și recomandărilor.

Fluxul de știri
0