Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Candu și Dragnea, declarații surprinzătoare despre credit și unire

© privesc.euLiviu Dragnea și Andrian Candu, întrevedere la București
Liviu Dragnea și Andrian Candu, întrevedere la București - Sputnik Moldova
Abonare
Dragnea a sugerat că atitudinea Guvernului Cioloș și cea a președintelui Iohannis față de Moldova este inacceptabilă, iar Candu a anunțat că Chișinăul demult a oferit toate probele pe care le-a cerut Bucureștiul pentru acordarea creditului de 150 de milioane de euro. Prin prisma acestei atitudini, cei doi politicieni au abordat și subiectul unirii.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, s-a întâlnit luni la București cu președintele Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea. După discuție, cei doi politicieni au făcut declarații de presă. Ei s-au referit la sprijinul financiar promis de România Republicii Moldova, precum și la subiectul unirii celor două state.

Dragnea a subliniat că vizita lui Candu este ”una foarte importantă și foarte dragă. Este o vizită a prietenului și colegului Adrian Candu”.

Premierul român, Dacian Cioloş şi preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, Bucureşti, 17.02.2016 - Sputnik Moldova
Timofti i-a mulţumit lui Cioloş pentru sprijin „necondiţionat”

”Ne-a felicitat pentru rezultatele de la alegerile locale. Am discutat și despre situația din Republica Moldova. Am menționat perioada guvernului Victor Ponta, când România a fost alături de cetățenii Republicii Moldova la bine și la greu”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a mai subliniat că înțelege nemulțumirea firească a părții moldovenești legată de faptul că este blocat creditul promis de România.

”Țara noastră vecină, prietenă, soră are nevoie acum de ajutorul nostru. Nu am înțeles de ce guvernul a blocat creditul. Și programul cu grădinițele este blocat. Am văzut cu toții cât de mult s-au bucurat copiii care au beneficiat de acest program”, a mai adăugat Dragnea.

Totodată, liderul PSD din România a ținut să menţioneze că sprijină reformele din Republica Moldova.

”Actualul guvern al Republicii Moldova a reușit să stabilizeze țara, să majoreze veniturile la bugetul de stat. Vă urez succes și la alegerile prezidențiale. Sper să aveți succes și să promovați candidatul de care are nevoie Republica Moldova”, a mai declarat liderul PSD.

Revenind la faptul că Guvernul de la București a blocat creditul promis Chișinăului, Dragnea a declarat că atitudinea Guvernului României și a președintelui român, Klaus Iohannis, este incorectă.

”Ajutorul trebuie oferit atunci când de este nevoie de acesta. Nu am reușit să aflăm care sunt motivele reale, argumentele care stau în picioare pentru blocarea programului cu grădinițele. Ideea că vrem să vă ajutăm, dar nu sunteți pregătiți, nu este una bună. S-a blocat pentru că cineva a zis că acolo sunt anumite suspiciuni”, a menționat Dragnea.

La rândul său, spicherul moldovean Andrian Candu a menționat că ”PSD a susținut întotdeauna Repblica Moldova, la bine și la greu”.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
România este aproape de Moldova, dar creditul va fi acordat peste luni de zile

Referitor la motivele invocate de București pentru blocarea creditului de 150 de milioane de euro promis Chișinăului Candu a specificat:

”Deja sunt cinci luni de când este clar faptul că există o determinare fără echivoc a Chișinăului de a-și respecta obligațiunile asumate față de partenerii de dezvoltare și față de cetățeni. Iată că la mijlocul lunii iulie la Chișinău deja va veni o misiune de negociatori de la FMI”.

Anterior autoritățile de la București au condiționat acordarea creditului în funcţie de avansarea relațiilor Republicii Moldova cu FMI.

Cei doi oficiali au fost întrebați totodată ce cred despre ideea unirii celor două state.

”Acest subiect a provocat dezbateri aprinse și dezbinare în Republica Moldova. Este un subiect dificil, avem moștenirea anilor sovietici în mentalitatea noastră, Transnistria și autonomia găgăuză. Dar cert este faptul că pentru relațiile dintre Republica Moldova și România trebuie să existe o abordare pragmatică și cu rezultate ale colaborării”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit oficialului moldovean, de cele mai multe ori se vorbește mult despre unire, dar în realitate se face prea puțin la nivel practic”.

La rândul său, Liviu Dragnea a declarat că s-a săturat de demagogie.

”Întâi să-i ajutăm pe frații din Republica Moldova. Restul sunt discuții de campanii electorale și de imagine personală”. Și în contextul acestui subiect, potrivit lui Dreagnea, atitudinea actualului guvern din România și a actualului șef al statului român față de Moldova este inacceptabilă.

Fluxul de știri
0