Timofti i-a mulţumit lui Cioloş pentru sprijin „necondiţionat”

© Preşedinţia Republicii MoldovaPremierul român, Dacian Cioloş şi preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, Bucureşti, 17.02.2016
Premierul român, Dacian Cioloş şi preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, Bucureşti, 17.02.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Deşi conducerea României pune condiţii dure la acordarea creditului de 150 de milioane, promis Moldovei încă în 2015, preşedintele moldovean Timofti i-a mulţumit premierului român Cioloş pentru „sprijin necondiţionat”. Oficialii au precizat totuşi că sprijinul necondiţionat vizează doar parcursul european al RM, nu şi creditul de 150 de milioane.

CHIŞINĂU, 17 feb – Sputnik. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a întâlnit miercuri la Bucureşti cu prim-ministrul României, Dacian Cioloș.

Serviciul de presă al Preşedinţiei moldoveneşti menţionează că Timofti şi Cioloş au discutat la un dejun oficial, oferit de şeful guvernului de la Bucureşti la Vila Lac 1, din capitala României.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
România este aproape de Moldova, dar creditul va fi acordat peste luni de zile

În comunicatul Preşedinţiei Republicii Moldova se spune că Timofti „a mulţumit, cu acest prilej, pentru susţinerea necondiţionată şi consistentă acordată de Guvernul României procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi implementării proiectelor energetice și de infrastructură bilaterale, menționând necesitatea menținerii trendului ascendent în relațiile bilaterale moldo-române”.

La rândul său, premierul român Dacian Cioloș l-a informat pe președintele Timofti despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles în ceea ce ţine de Republica Moldova și a menționat că decizia impunerii anumitor condiții Guvernului de la Chișinău, în schimbul deblocării primei tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro, nu reprezintă lipsă de încredere, ci este vorba mai degrabă de un set de reforme așteptate de cetățenii Republicii Moldova, dar și de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

„România va continua să fie un avocat al Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a mai spus Cioloş.

Cele două părți au vorbit şi despre necesitatea derulării proiectelor energetice comune, făcând referire la continuarea lucrărilor la gazoductul Iași-Chișinău, conform standardelor europene de calitate, dar și despre îmbunătățirea mediului de afaceri din Republica Moldova într-un context atractiv pentru investitorii români și străini.

De asemenea, a fost abordat subiectul identității culturale, istorice și lingvistice comune, ca un argument în plus pentru susținerea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Fluxul de știri
0