CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Ideea că Legea cu privire la asigurarea egalității este menită să apere anumite drepturi este doar un mit, iar în realitate această lege nu face decât să dubleze prevederile altor norme, cum ar fi Constituția, Codul muncii sau legislația cu privire la drepturile consumatorului, este de părere blogherul și sociologul moldovean, Octavian Racu.
În opinia sociologului, legislația Republicii Moldova era suficientă pentru a asigura drepturi egale pentru toți cetățenii (chiar și pentru cei cu orientare sexuală netradiţională).
Astfel, el se întreabă, în ce a constat scopul unei legi care nu aduce nimic nou și de ce est nocivă aceasta?
”Legea cu privire la egalitatea de șanse avea cel puțin trei obiective: introducerea termenul de “discriminare” în legislația națională, care este unul ambiguu; înființarea unui Consiliu pentru Prevenirea și Combaterea Discriminării, finanțat din bani publici; oficializarea la nivel de stat a ideologiei gender, prin prisma căreia să fie interpretată legislația națională, în pofida faptului că legea fundamentală a statului, articolul 5(2) spune foarte clar: ”nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului”. Or, prin activitatea Consiliului Nediscriminare, care preia sarcina unei ”Inchiziții”, se instituționalizează o formă a unei poliții a gândirii”, opinează Octavian Racu.
”Astfel, legea cu privire la egalitatea de șanse nu are drept scop protecția unor categorii sociale, ci instituirea unui monopol ideologic la nivel oficial și aplicarea unor măsuri restrictive în privința celor care nu împărtășesc ideile așa-numitei “teorii gender” (care este doar o teorie și nimic mai mult). În special, este vorba despre dreptul statului de a se implica în viața privată, de limitarea dreptului la opinie, la libera exprimare și dreptul la conștiință religioasă, în numele unui set de idei fixe ale unor activiști de neomarxiști”, a conchis blogherul.