Reuters: statele europene nu mai au bani pentru a susține NATO

© Sputnik / Георгий Базаев / Accesați arhiva multimediaОткрытие совместного учебно-тренировочного центра НАТО в Грузии
Открытие совместного учебно-тренировочного центра НАТО в Грузии - Sputnik Moldova
Abonare
Statele Unite ar putea cere sprijinul Canadei pentru constituirea celor patru batalioane ale NATO ce ar urma să fie desfășurate în estul Europei, întrucât statele europene nu mai au bani pentru a susține colosul militar.

BUCUREŞTI, 10 iunie — Sputnik. Criza economică își arată gravitatea, iar cel mai sensibil punct de sprijin al sistemului financiar mondial ar putea fi NATO.

Военные учения НАТО Spring storm в Эстонии. Exerciții militare NATO, Spring storm în Estonia - Sputnik Moldova
Lavrov: Rusia nu intenționează să atace vreo țară membră a NATO

La summitul NATO din Polonia, desfășurat între 8 şi 9 iulie, cele 20 de state membre ale alianţei ar trebui să aprobe formarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, relatează Reuters.

Marea Britanie s-a arătat de acord să amplaseze un batalion în Estonia, Germania ar amplasa unul în Lituania și Statele Unite ale Americii în Letonia. Statele Unite vor furniza în plus şi o brigadă de blindate în jurul flancul estic al NATO. Cele patru batalioane ar avea în total 4.000 de soldaţi.

Însă celelalte state europene nu sunt de acord cu această măsură din cauza problemelor economice cu care se confruntă, pe de o parte, dar şi din cauza extinderii excesive a trupelor NATO pe întreaga Planetă, deși politicienii americani insistă tot mai mult că statele europene trebuie să-și sporească bugetele militare pentru a nu mai lăsa responsabilitatea apărării în spațiul euroatlantic doar pe seama SUA.

„Aliații europeni au motive pe care le invocă pentru a nu se angaja. Ele au probleme acasă, în Africa, în Afganistan. Pur și simplu nu au bani", susține pentru agenția Reuters un diplomat al NATO implicat în negocieri.

Ezitarea unor țări de a contribui la planul american de înarmare a flancului estic ilustrează mai degrabă îndoielile interne ale acestora asupra obiectivelor Alianței. Liderii statelor se întreabă dacă nu cumva NATO ar trebui să aibă în vedere mai mult combaterea grupărilor teroriste și fluxul necontrolat de migranți decât o prezență în flancul estic ce stârnește proteste din partea Rusiei.

"Există diviziuni în interiorul NATO. Unii aliați consideră că atenția trebuie să se îndrepte către sud", notează Sophia Besch, expert în probleme de apărare în cadrul think-tank-ului Centre for European Reform.

Pentru Franța, lupta împotriva islamiștilor din țări precum Siria şi Mali este mult mai importantă decât înrăutățirea relațiilor cu Rusia. O altă țară care nu dorește să își strice raporturile cu Rusia este Italia.

În pofida semnelor negative, o sursă diplomatică poloneză implicată în negocieri apreciază că NATO nu va permite un eșec în demersul constituirii celor patru batalioane, deoarece astfel Rusia ar exploata la maxim un asemenea eșec. Aceeași sursă a declarat pentru Reuters că un posibil sprijin pe care SUA l-ar primi în constituirea batalioanelor ar fi Canada.

Fluxul de știri
0