Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Savcenko „a renegat" Donbasul

© REUTERS / Gleb GaranichНадежда Савченко в Киеве
Надежда Савченко в Киеве - Sputnik Moldova
Abonare
Statutul de participant la operaţiunea antiteroristă (OAT) presupune un şir de privilegii şi acordarea uni teren pe teritoriul Ucrainei.

CHIŞINĂU, 10 iun — Sputnik. Deputatul Radei Supreme, pilotul militarul ucrainean Nadejda Savcenko, condamnată în Rusia pentru complicitate la uciderea unor jurnalişti ruşi în Donbas şi graţiată de preşedintele FR, şi-a anunţat decizia de a renunţa la statutul de participant la operaţuinile armate din Donbas.

„Astăzi, 08.07.2016, am renunţat la statutul de participant la OAT, la privilegiile pe care le oferă acest statut şi la lotul de pământ", a scris Savcenko pe pagina sa de Fasebook în noaptea spre joi.

Kyjev - Sputnik Moldova
Președintele Ucrainei a felicitat-o pe Savcenko cu ocazia revenirii în patrie

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul de graţiere a Nadejdei Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia, în dosarul privind uciderea a doi jurnalişti de la televiziunea publică rusă. Şeful statului rus a fost rugat să o graţieze de către rudele celor care şi-au pierdut viaţa. Putin şi-a exprinmat speranţa că această decizie, dictată de considerente de umanism, va contribui la reducerea confruntărilor în sud-estul Ucrainei. După graţiere, Savcenko a fost dusă la Kiev.

Autorităţile ucrainene au început în aprilie 2014 operaţiunile militare împotriva republicilor autoproclamate Lugansk şi Doneţk, care şi-au declarat independenţa după lovitura de stat din Ucraina, în februarie 2014. Potrivit ultimelor date ale ONU, peste nouă mii de persoane au devenit victime ale conflictului. Chestiunea reglementării situaţiei din Donbas este examinată inclusiv în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk, care, din septembrie 2014, a adoptat deja tei documente privind paşii ce urmează să fie întreprinşi în vederea deescaladării conflictului. Însă şi după încheierea acordurilor de pace între părţile conflictului, sunt trase în continuare focuri de armă.

Fluxul de știri
0