Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La locul surpării, lucrările de construcție erau interzise pentru 40 de ani

© Sputnik / Мирослав РотарьНа Рышкановке обвалился участок земли
На Рышкановке обвалился участок земли - Sputnik Moldova
Abonare
Alunecarea de teren s-a produs miercuri seara. Muncitorii au observat că suprafața pământului a început să se surpe, ceea ce a dus la distrugerea scării de la intrarea în clădirea băncii.

CHIȘINĂU, 9 iun — Sputnik. Teritoriul pe care a fost săpată groapa de fundație și unde miercuri seara a avut loc o surpare a terenului, fusese destinat unui parc de odihnă, a relatat pentru Sputnik doctorul în arhitectură Valeriu Lupașcu.

Potrivit acestuia, nu este clar în ce bază Primăria din Chișinău a eliberat autorizația de construcție pentru un complex locativ în acest loc — pe locul viran din apropierea intersecției bulevardului Moscova cu strada Miron Costin.

"În perioada sovietică s-a decis că acest teritoriu va deveni o continuare a scuarului din partea de jos a străzii până la pădurea care se întinde de-a lungul străzii Florilor. Nu întâmplător pe acest teren viran nu s-a construit nimic timp de 40 de ani. Și nu e clar, cine și de ce, iar principalul, în baza căror documente a decis că aici poate fi construit un bloc de locuit cu multe etaje", a declarat Lupașcu.

ședința primăriei заседание примэрии - Sputnik Moldova
Accidente
Grozavu ştie de ce s-a surpat pământul în sectorul Rîşcani

El nu a exclus o legătură între surparea bruscă a terenului și prezența în partea superioară a sectorului Râșcani a minelor părăsite de dobândire a rocilor calcaroase, dar a subliniat totodată că pentru a face concluzii finale este necesară studierea minuțioasă a documentelor respective.

Alunecarea de teren din sectorul Râşcani s-a produs miercuri la 22.32. După cum a comunicat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI al RM (SPCSE), Diana Ţurcan, „în preajma sediului băncii erau executate lucrări de construcţie a fundaţiei unei clădiri. Muncitorii au observat seara că suprafaţa terenului începe să se surpe, ceea ce a dus la dărîmarea scărilor instituţiei financiare". Suprafaţa prăbuşită a constituit 20 de metri pătraţi.

După cum a menţionat Grozavu, distrugerile au fost provocate de aversele care au avut loc anterior la Chişinău. Potrivit funcţionarului, apele pluviale care s-au acumulat în partea de sus a străzii Miron Costin s-au îndreptat către obiectul în construcţie şi s-au oprit în gardul de protecţie al construcţiei.

Fluxul de știri
0