Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Grozavu ştie de ce s-a surpat pământul în sectorul Rîşcani

© Sputnik / Miroslav Rotariședința primăriei заседание примэрии
ședința primăriei заседание примэрии - Sputnik Moldova
Abonare
Viceprimarul Chişinăului pune vina pentru surparea malului de pământ pe seama ploilor torenţiale şi a lipsei de experienţă a proiectantului. Potrivit acestuia, deocamdată nu este clar dacă au existat încălcări la etapa de proiectare a clădirii, însă erorile comise în procesul de construcţie sunt evidente.

CHIŞINĂU, 9 iun — Sputnik. Ploile torenţiale şi lipsa de experienţă a tânărului proiectant ar putea fi cauza surpării fundamentului la construcţia din strada Miron Costin, a declarat joi în faţa jurnaliştilor viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu.

Strada Vasile Alecsandri după ploaie - Sputnik Moldova
Cum arată strada Vasile Alecsandri după ploaia torenţială

Alunecarea de teren din sectorul Râşcani s-a produs miercuri la 22.32. După cum a comunicat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI al RM (SPCSE), Diana Ţurcan, „în preajma sediului băncii erau executate lucrări de consdrucţie a fundaţiei unei clădiri. Muncitorii au observat seara că suprafaţa terenului începe să se surpe, ceea ce a dus la dărîmarea scărilor instituţiei financiare". Suprafaţa prăbuşită a constituit 20 de metri pătraţi. Surpătura s-a extins până la clădirea filialei unei bănci comerciale din ţară. Ca urmare, această unitate a instituţiei financiare a fost închisă temporar.

După cum a menţionat Grozavu, distrugerile au fost provocate de aversele care au avut loc anterior la Chişinău. Potrivit funcţionarului, apele pluviale care s-au acumulat în partea de sus a străzii Miron Costin s-au îndreptat către obiectul în construcţie şi s-au oprit în gardul de protecţie.

"la locul incidentului am văzut că în teren au fost executate lucrări cu ajutorul unor instrumente care creează o vibraţie puternică. Bănuiesc că acestea au provocat zguduituri suplimentare, iar apa a spart zidul de protecţie", a explicat viceprimarul.

El a declarant că la moment nu se ştie dacă au fost încălcări la etapa de proiectare a clădirii, însă erorile comise în procesul de construcţie sunt evidente.

„Se creează impresia că proiectantul nu a avut suficientă experienţă. Dacă eram în locul lui, nu m-aş fi apucat de o construcţie atât de masivă şi importantă", a mai menţionat Grozavu.

Potrivit acestuia, proiectantul construcţiei din strada Miron Costin nu are o experienţă prea bogată, acesta având doar 30 de ani. După cum a menţionat funcţionarul, pentru a primi dreptul de semnătură, proiectantul trebuie să aibă o experienţă de şapte ani de muncă în domeniu.

În urma surpării pământului pe strada Miron Costin din sectorul Râşcani al capitalei, Procuratura a deschis un dosar penal pe faptul executării necalitative a construcţiilor.

Fluxul de știri
0