CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Asociația ”Orașele Moldovei”, fondată de primarii a 10 reședințe de raioane, a fost deja înregistrată de Ministerul Justiției. Reprezentanții acesteia au susținut miercuri un briefing la centrul de presă al Agenției Sputnik Moldova, în cadrul căruia au oferit detalii despre scopurile specifice ale acestei organizații.
Potrivit președintelui consiliului Asociației, primarul de la Hâncești Alexandru Botnari, scopul de bază pe care îl urmăresc fondatorii este cooperarea primarilor în vederea creării unei baze solide pentru relansarea economică a orașelor din Moldova.
Botnari a precizat că Asociația va face eforturi în vederea creării condițiilor necesare pentru atragerea de fonduri publice și private în regiunile țării.
În acest context, primarul de Hâncești a accentuat că orașele țării se confruntă cu două probleme și anume cu lipsa investițiilor private, dar și cu o criză de cadre calificate în aparatele unităților administrativ-teritoriale.
Totodată, reprezentantul ”Orașelor Moldovei” a ținut să sublinieze că noua organizație nu este creată pentru a-i face concurență Congresului Autorităților Locale din Moldova, ci pentru a soluționa problemele specifice ale orașelor de reședință ale raioanelor.
Într-un comunicat al asociației se menționează că aceasta a fost fondată de primarii orașelor Orhei, Anenii Noi, Leova, Rezina, Hâncești, Criuleni, Căușeni, Strășeni, Ștefan Vodă și Sângerei.
Președinte al Asociaţiei a fost ales primarul din Strășeni, Valentina Casian, președinte al Consiliului — primarul de Hâncești, Alexandru Botnari iar directorul executiv al acesteia a fost ales primarul de la Orhei, Ilan Șor.
Asociația „Orașele Moldovei” își propune să contribuie activ la realizarea unei autonomii locale reale și la dezvoltarea unei economii durabile a orașelor din Republica Moldova.
Printre prioritățile fundamentale ale asociației se numără:
1.Promovarea intereselor comune ale orașelor în raporturile cu administraţia publică centrală, organizaţiile neguvernamentale şi terţi;
2.Identificarea modelului economic eficient în scopul optimizării costurilor aferente achizițiilor publice.
3.Armonizarea intereselor membrilor asociaţiei în vederea identificării, organizaii și dezvoltării activităţilor economice pentru întreprinderile subordonate.
4.Participarea activă şi eficientă la procesul de modernizare şi descentralizare a administraţiei publice din Republica Moldova și coordonarea şi promovarea cooperării între autorităţile locale din Republica Moldova;
5.Facilitarea şi asistarea la soluţionarea problemelor comune ale membrilor Asociației;
6.Asigurarea cu asistenţă metodologică şi consultativă necesară membrilor Asociației;
7.Cooperarea, în condiţiile legii, cu autorităţile administraţiei publice locale ale altor state, asociaţiile lor, instituții guvernamentale și agenții de dezvoltare;
8.Identificarea posibilităților de finanțare extrabugetară. Mai mult, în vederea dezvoltării la nivel regional, membrii asociației vor participa activ la procesul de modernizare a administraţiei publice locale, implementând acțiuni concrete și eficiente pentru modernizarea orașelor din Republica Moldova.
Totodată, în comunicat se menționează că Asociația Obștească „Orașele Moldovei” este deschisă pentru colaborare și cu alte centre raionale.