Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În lume există doar zece țări "paşnice"

© Sputnik / Мирослав Ротарьпереплавка оружия topirea armamentului
переплавка оружия topirea armamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Analizând situația politică și militară din toate regiunile lumii, autorii Indicelui Global al Păcii au ajuns la concluzia alarmantă că tendințele negative se agravează.

CHIȘINĂU, 8 iun — Sputnik. În lume se atestă o scădere sesizabilă a nivelului de securitate, declară autorii Indicelui Global al Păcii-2016.

Înrăutăţirea situaţiei în Orientul Apropiat, nesoluționarea problemei refugiaților, creșterea numărului de victime în urma atacurilor teroriste — acestea sunt cauzele indicilor negativi constate de cercetători și citate de presa internațională.

Potrivit datelor Institutului de Economie Mondială, ai căror experți alcătuiesc de 10 ani Indicele respectiv, doar 10 țări pot fi considerate total "libere" de orice gen de conflicte, atât de ordin intern, cât și extern. Este vorba de Botswana, Chile, Costa Rica, Japonia, Mauritius, Panama, Qatar, Elveția, Uruguay și Vietnam.

Военнослужащие блока НАТО - Sputnik Moldova
Expert: NATO nu este gata pentru un conflict militar în Europa de Est

În total, circa 80 de țări au devenit mai pașnice în ultimul an. Totodată, în 79 de state situația, dimpotrivă, s-a deteriorat.

În aproape 40 de țări a crescut instabilitatea politică, inclusiv în Brazilia, care „a ieșit" din lista statelor fără de conflicte.

Cea mai consecventă în respectarea principiilor de pace a rămas a fi din nou Islanda, după care urmează Danemarca, Austria, Noua Zeelandă și Portugalia. Lista se încheie în acest an, ca și în cel precedent, cu Siria.

Fluxul de știri
0