Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Au rămas doar doi: Clinton și Trump au câștigat alegerile primare în SUA

© Sputnik / РИА Новости / Accesați arhiva multimediaВид на город Сан-Франциско
Вид на город Сан-Франциско - Sputnik Moldova
Abonare
Ultima și cea mai fierbinte zi de marți, pe parcursul căreia alegerile primare s-au desfășurat în cinci state, a confirmat doar matematic ceea ce se contura deja de mai demult: care sunt învingătorii cursei pentru candidatura la postul de președinte al SUA din partea democraților și republicanilor.

CHIȘINĂU, 8 iun — Sputnik. Obținând victoria în alegerile primare într-un șir de state, Hillary Clinton și Donald Trump și-au consolidat întâietatea în lupta pentru funcţia de președinte al SUA.

„Lupta" pentru California nu a adus surprize

California, ca cel mai mare stat al SUA, a reprezentat „bucata cea mai grasă". Pentru democrați au votat 475 de delegați la congresul partidului, iar pentru republicani — 172.

An American Flag is seen through razor wire at Camp VI in Camp Delta where detainees are housed at Naval Station Guantanamo Bay in Cuba - Sputnik Moldova
Clinton l-a învinuit pe Trump de tiranofilie, iar el pe ea - de trădare de stat

Printr-o ironie a sorții, votarea s-a încheiat atunci când rezultatul cursei electorale era clar: Trump deja își asigurase înaintarea sa din partea Partidului Republican, iar Clinton declarase despre „victoria sa istorică" cu câteva minute înainte de închiderea secțiilor de votare.

Conform datelor mass-media din SUA, la ora actuală în California au fost numărate, pentru ambele partide, 25% din buletinele de vot. Trump are 77,7%, iar Clinton — 63,5%.

Democrații votează pentru Clinton

În alte state în care au avut loc alegerile marți, secțiile de votare s-au închis cu mult mai devreme de aceea acolo au fost verificate fie că 100% din buletinele de vot, ca în Dakota de Nord, fie 95 — 99%.

Clinton și Trump s-au adresat deja cu discursuri către susținătorii lor.

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc la 8 noiembrie 2016.

Potrivit ultimelor sondaje, Hillary Clinton îl va depăși pe Trump cu 11%. Pentru ea sunt gata să-și dea votul 46% din potențialii alegători, iar pentru miliardarul Trump — doar 35%.

Totodată, 19% dintre americani încă nu și-au determinat simpatiile.

Fluxul de știri
0