Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Este oare amenințat Vadul lui Vodă de o catastrofă ecologică?

© Photo : Igor VzorovОбмеление Днестра, апрель 2016 г
Обмеление Днестра, апрель 2016 г - Sputnik Moldova
Abonare
Nivelul apei în râul Nistru pe segmentul de la Vadul lui Vodă a scăzut cu un metru, fapt ce poate duce la un dezechilibru ecologic. Ca urmare, ar putea să se piardă unicitatea acestei localități ca zonă de odihnă.

CHIȘINĂU, 8 iun — Sputnik. În zona de odihnă de la Vadul lui Vodă flora se modifică, a declarat pentru corespondentul Sputnik primarul localității, Iuri Onofreiciuc.

Potrivit acestuia, acolo unde creșteau anumite specii de ierburi și arbuști, acum apar plante specifice pentru terenurile mlăștinoase. Afară de aceasta, din cauza nivelului scăzut al apei din Nistru, plajele devin tot mai murdare.

Обмеление Днестра, апрель 2016 г - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Becciev: nivelul apei în râul Nistru scade din nou

Onofreiciuc a explicat că în prezent cursul râului este încetinit și nu reușește să spele deşeurile de origine vegetală care plutesc pe apă. În consecinţă, acestea se depun pe maluri provocând creșterea buruienilor pe locul unde ar trebui să fie nisip.

Funcționarul speră că situația nu va compromite sezonul turistic. Totuși, susține primarul, „unicitatea Vadului lui Vodă ca zonă de odihnă ar putea să se piardă".

În mod obișnuit, la sfârșitul lunii mai — începutul lunii iunie Nistrul are tendința să se reverse provocând inundații, din cauza topirii zăpezii în munții Carpați. Pe când la momentul de față nivelul apei râului în zona Vadul lui Vodă este de doar 8,5 m, cu un metru mai jos de normă. Meteorologii moldoveni au declarat încă la începutul lunii aprilie cod galben de pericol hidrologic. De atunci acest cod a fost prelungit în repetate rânduri.

Primarul Onofreiciuc a menționat că un asemenea nivel scăzut al apei (de 8,5 m) a fost înregistrat doar de câteva ori pe la sfârșitul lunii august, în anii secetoși.

Fluxul de știri
0