Dragoş Dumitriu se întreabă dacă elita liberală nu cumva vrea dinamitarea PNL

© SputnikParlament
Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Neîncrederea majorității populației în oferta electorală a alegerilor locale de duminică ridică serioase semne de întrebare asupra unui posibil aranjament sorosist de înlocuire a PNL cu USB.

BUCUREŞŢI, 7 iunie — Sputnik. Deși PNL și PSD sunt câştigătorii alegerilor la nivel naţional, scena politică românească nu este atât de liniștită pe cât pare.

Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Academician român: desacralizarea valorilor e cauza desacralizării politicului

Alegerile locale derulate duminică reprezintă un punct de cotitură în politica României comunitare, statisticile relevând câteva aspecte în acest sens, a argumentat pentru Sputnik analistul sistemic Dragoş Dumitriu. În primul rând, prezența slabă la vot în mediul urban, componenta dinamică a societății, demonstrează neîncrederea crescândă în partide și lideri; generația veche nu se regăsește în noua conducere a PSD și PNL, în timp ce noua generație de alegători nu are un concept politic cristalizat — ci manifestând un amestec ideatic anarho-libertarian și refuzând ideile politice clasice.

În al doilea rând, analistul afirmă că victoria previzibilă a PSD și scorul remarcabil al USB, o creație de ultimă oră apropiată ca formă de exprimare de cerințele diasporei și ale manifestanților de pe străzile Capitalei, ridică serioase semne de întrebare despre destinul Partidului Naţional Liberal.

„Cum de liderii PNL și susținătorii lor de la Cotroceni, din Guvern și din alte centre de influență nu au fost în stare să modifice sistemul de vot într-un singur tur, foarte avantajos pentru PSD? Este oare o probă a incompetenței dirijorilor din umbră — sau o manevră de înlocuire a ultimului partid "istoric" cu o creație a străinătății, acest USB, grupare finanțată (direct sau prin reprezentanți) de fundațiile lui George Soros, având chiar și candidați străini?", întreabă Dragoş Dumitriu.

Acesta nu exclude colaborarea zonei disidente din PNL, adică a fostului PD-L, cu USB, ţinând cont de nemulțumirile faţă de incompetența conducerii liberale. În acest context, „dominația PSD ar putea fi folosită ca un semnal de alarmă către noua generație, către „strada" care a mai dat jos un guvern PSD, cu un efect puternic în toamnă la alegerile parlamentare", este de părere Dragoş Dumitru. În plus, mulți primari PSD având probleme în justiție, iar în perioada următoare fiind posibil să-și piardă funcțiile, prilej pentru noua creație politică USB — transformat în Uniunea Salvați România — să preia alte centre urbane.

Nu în ultimul rând, „ar mai fi de remarcat căderea partidelor naționaliste în zona erorilor de sondaj, în ciuda multor declarații privind starea de colonie a României comunitare și membră NATO", a mai subliniat analistul Dragoş Dumitru.

Fluxul de știri
0