Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Economiei: ce se întâmplă cu leul moldovenesc

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
În virtutea factorilor interni și externi, moneda națională continuă să se deprecieze, mai ales în raport cu euro.

CHIȘINĂU, 7 iun — Sputnik. Leul moldovenesc s-a depreciat nesemnificativ în raport cu dolarul SUA, iar față de euro devalorizarea este mai pronunțată, constată experții de la Ministerul Economiei al Republicii Moldova.

De la începutul anului curent, valuta națională a cedat în fața dolarului american în valoare nominală 0,6% (de la 19,66 lei cât era la începutul lui ianuarie, până la 19,78 lei la sfârșitul lui aprilie). Deprecierea leului MD față de euro constituie 4,5%.

Bancomat - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu leul și ce (nu) face guvernarea

Specialiștii menționează că printre factorii de bază care au determinat această dinamică se numără reducerea exporturilor și a transferurilor bănești din partea cetățenilor RM plecați la muncă peste hotare. Printre alte cauze care au influențat piața monetară internă experții au identificat fluctuațiile dolarului pe piețele internaționale, precum și politica monetar-bancară dură a Băncii Naționale a Moldovei.

Fondul de rezervă valutară a Băncii centrale a RM a constituit la sfârșitul lunii aprilie un miliard 858,7 milioane de dolari, în creștere cu 5,8% față de indicatorii de la sfârșitul anului 2015 și cu 5,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Anterior, Ministerul Economiei a prognozat că în anul 2016 indicele mediu al cursului de schimb se va menține la nivelul de 21 de lei pentru un dolar SUA, iar la sfârșitul anului dolarul va costa 20,8 lei.

La începutul anului 2015, dolarul american putea fi cumpărat cu 15,6 lei, iar euro cu 18,99 lei. Cursul-record a fost înregistrat la 18 februarie 2015: dolarul a urcat atunci până la 20,99 lei, iar euro — până la 24,01 lei.

Fluxul de știri
0