Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova și Belarus ar putea lua cu asalt piața UE

© gov.mdÎntrevederea premierului moldovean Pavel Filip cu premierul belarus Andrei Kobeakov, Bișkek, 7 iunie 2016
Întrevederea premierului moldovean Pavel Filip cu premierul belarus Andrei Kobeakov, Bișkek, 7 iunie 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Premierii Moldovei și Belarusului au discutat despre oportunitățile reciproc avantajoase ale cooperării economice bilaterale. În acest context capacitățile de producţie belaruse ar putea fi valorificate mult mai profitabil prin proiecte investiționale moldo-belaruse.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Premierul moldovean Pavel Filip i-a sugerat omologului său de la Minsk, Andrei Kobeakov, că cele două țări ar putea să dezvolte proiecte investiționale comun de asamblare la Chișinău a troleibuzelor și tractoarelor, iar acestea ar putea fi exportate ulterior pe piața Uniunii Europene.

Despre discuția lui Filip cu Kobeakov, care a avut loc la Bişkek, cu ocazia reuniunii din 6-7 iunie a şefilor de guvern din CSI, relatează serviciul de presă al Guvernului.

”În ceea ce priveşte proiectele investiţionale, Premierul Filip s-a referit la necesitatea valorificării depline a capacităţilor întreprinderilor de asamblare a troleibuzelor şi tractoarelor belaruse în perspectiva exportului acestora pe piaţa UE”, scrie sursa citată.

Павел Филип - Sputnik Moldova
Politică
Pavel Filip, plecat pentru două zile din țară

De asemenea, Pavel Filip a invitat companiile din Belarus să participe la realizarea Programului Naţional de dezvoltare a drumurilor în Republica Moldova şi să utilizeze portul de la Giurgiuleşti pentru exportul îngrăşămintelor belaruse în ţări terţe.

O altă solicitare a lui Pavel Filip a fost menținerea unui coridor verde pentru produsele moldovenești perisabile.

Premierul belarus, Andrei Kobeakov, a confirmat interesul țării sale pentru dinamizarea schimburilor comerciale şi continuarea colaborării în domeniul producerii de maşini agricole. Este vorba despre tractoare şi mini-combine, precum şi troleibuze.

Sursa oficială mai menționează că premierul belarus a acceptat invitaţia Premierului Pavel Filip de a efectua o vizită de lucru în Republica Moldova  până la finele acestui an. Cu acest prilej, la Chişinău se va desfăşura reuniunea Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică şi un for al oamenilor de afaceri din Moldova şi Belarus.

Fluxul de știri
0