Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tratative moldo-ucrainene dificile. În joc este producătorul autohton

© Sputnik / Miroslav Rotariпресс-тур 28.05.2016
пресс-тур 28.05.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile de la Kiev au primit asigurări că Chișinăul va menține restricțiile la importul unor produse ucrainești doar până la finele anului curent. Totodată, autoritățile moldovenești încearcă să limiteze importul acelor produse din țara vecină, care pun în pericol producătorul autohton.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Ucraina a primit asigurări că restricțiile la importul unor produse din această țară în Republica Moldova sunt temporare și că acestea au fost stabilite numai până la 31 decembrie 2016. Totodată, Chișinăul ar putea mări cotele de import pentru unele produse ucrainești dacă acestea nu vor pune într-o situație dificilă producătorii moldoveni.

Aceste aspect, precum și altele de pe agenda bilaterală, au fost discutate de ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul vizitei sale de lucru de două zile la Kiev.

”Un subiect aparte al dialogului l-a constituit decizia Guvernului Republicii Moldova de aplicare a cotelor la importul produselor lactate, din carne și ciment din Ucraina. Partea moldovenească a informat despre caracterul temporar al acestei decizii, care este valabilă  până la 31 decembrie 2016”, notează serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc - Sputnik Moldova
Politică
Pe ministrul Calmîc îl așteaptă un început de săptămână dificil

Totodată, sursa subliniază că părţile au convenit să continue consultările la nivel de experti în vederea identificării unor soluţii reciproc acceptabile şi, în caz de necesitate, să fie majorate cotele la produsele care nu creează concurenţă produselor moldoveneşti.

Amintim că Guvernul Moldovei a introdus anterior cote la importul din Ucraina a anumitor produse lactate şi din carne. Respectivele produse, dar şi cimentul care vor fi introduse în ţara noastră peste cota stabilită, vor fi taxate suplimentar de la 10 la 20%. Executivul precizează că măsura este una temporară şi va fi în vigoare până la 31 decembrie 2016.

Autorităţile ucrainene au declarat la rândul lor că ar putea impune sancţiuni împotriva Moldovei, în cazul în care ţara noastră nu va accepta măsuri de compromis privind anularea cotelor la importul mărfurilor din Ucraina.

Fluxul de știri
0