Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pe ministrul Calmîc îl așteaptă un început de săptămână dificil

© Guvernul Republicii MoldovaMinistrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc
Ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, are în față o misiune dificilă. Demnitarul va încerca să ajungă la o înțelegere cu autoritățile de la Kiev în privința comerțului moldo-ucrainean.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Ministerul Economiei anunță că Octavian Calmâc va întreprinde la 6 iunie curent o vizită de lucru la Kiev.

În cadrul vizitei sale la Kiev ministrul moldovean al Economiei urmează să discute relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și Ucraina cu mai mulți factori de decizie din cadrul Executivului ucrainean.

Работа гипермаркета Лента в Новосибирске - Sputnik Moldova
Război comercial între Moldova și Ucraina

”Stadiul actual al relațiilor moldo-ucrainene, perspectivele dezvoltării acestora, precum și problemele existente în relațiile dintre două state vor fi discutate de vicepremierul Octavian Calmîc în cadrul întrevederilor cu prim-viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv, viceprim-ministrul Vladimir Kistion, ministrul finanțelor Alexandru Danylyuk, precum și cu viceministrul  Energeticii și  Industriei Cărbunelui Alexandr Svetlik”, se spune în comunicatul difuzat de serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Sursa oficială precizează că în cadrul întrevederii cu Stepan Kubiv ministrul "va fi discutată și decizia Guvernului Republicii Moldova de a introduce, până la 31 decembrie 2016, taxele vamale la importul produselor lactate, produselor din carne și a cimentului din Ucraina".

Potrivit autorităților moldovenești, această măsură se înscrie perfect în normele internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului și Acordului privind crearea zonei de comerț liber în cadrul CSI.

Menționăm că într-un comentariu recent oferit în exclusivitate pentru Sputnik expertul moldovean în economie, Viorel Gârbu, a subliniat că între leul moldovenesc și hrivna ucraineană există o anumită interdependență.

Totodată, Gârbu a spus că noi (Republica Moldova, n.red.) producem aceleași mărfuri și servicii și nu suntem interesați ca piața internă a țării noastre să fie supraaglomerată cu mărfuri din Ucraina. Iar Ucraina de asemenea nu dorește să înregistreze importuri masive din Republica Moldova.

Fluxul de știri
0