Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chişinăul fără şanse. Declaraţiile aberante ale primarului Chirtoacă

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ
Dorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru unii politicieni, dorinţa de parvenire, apetitul pentru putere sunt mai puternice decât sentimentul de compasiune, decenţa şi bunul simţ. Iată de ce, aceştia nu ezită să-şi facă PR şi să-şi lustruiască imagine în orice situaţii, chiar şi atunci când este vorba de tragedii şi de moartea unor oameni.

Pornit pe urmele ilustrului său unchi, Mihai Gimpu, cunoscut pentru declaraţiile sale deşucheate, primarul liberal al capitalei, Dorin Chirtoacă, a oripilat publicul cu un mesaj pe care l-a postat pe pagina sa de Fasebook, în care se referă la moartea celor patru salvatori SMURD din România, care şi-au pierdut viaţa în teribila catastrofă produsă pe 2 iunie în raionul Cantemir.

Analogiile pe care le face Chirtoacă, total nepotrivite şi aberante, nu pot decât să jignească memoria celor care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident.
Declarând din capul locului că tragedia l-a lăsat fără cuvinte, acesta, în loc să rămână mut în continuare şi să se limiteze la un mesaj de condoleanţe, produce un text fără noimă, care lasă impresia că a fost scris de o persoană lipsită de discernământ, dar şi de scrupule şi bun simţ.

Astfel, Chirtoacă afirmă că prăbuşirea elicopterului SMURD este „o jertfă pe altarul Unirii, pe altarul reîntregirii neamului românesc sau cel puţin a integrării europene a Republicii Moldova". Aceasta fiind similară cu „jertfa celor împuşcaţi in '40 la ocupaţie, a celor deportaţi in '41 şi '49, a celor închişi in GULAG-ul sovietic, la fel ca jertfa Doinei şi a lui Ion, a celor de la 7 aprilie 2009, a lui Victor Nour, tânărul omorât la Iaşi s.a.

Este dificil să urmăreşti firul logic în această declaraţie halucinantă a liberalului, iar de data aceasta „nepotul Dorin" pare să-l fi depăşit irevocabil pe înzestratul său unchi.

Inepţiile nu se opresc aici şi după supoziţiile sale că ploaia ar fi fost cauza accidentului, primarul o dă în filozofie şi înşiră câteva panseuri despre „răutatea care a început să prevaleze în ultima vreme". Victimă a acestei „răutăţi" a ajuns şi el, primarul având în vedere probabil criticile legate de starea dezastruoasă în care a ajuns Chişinăul după aversele puternice de acum câteva zile.

Асфальт наизнанку: в Кишиневе прошел сильнейший ливень - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă preocupat de maşina soţiei, nu de situaţia din Chişinău după ploaie

Constatând că „ploaia a "înecat" un echipaj SMURD", Cirtoacă trece lejer la constatarea că tot ploaia „a "înecat" câteva străzi şi intersecţii zilele trecute, dar şi mai multe automobile. (Având cu siguranţă în minte imaginea automobilului înecat al consoartei.)

Şi noroc pe capul primarului nostru că a mai plouat şi prin alte părţi, iar natura dezlănţuită a făcut prăpăd şi pe la case mai mari. Astfel că, ce vină are el pentru străzile reparate din cale-afară de prost, pentru reţelele de canalizare astupate, când de vină e doar mama natura.

„Dar toată Europa e sub ape, zilnic sunt reportaje despre oraşe blocate şi umplute la propriu de pietre şi noroi din Germania, Franţa. Schimbările climatice îşi fac mendrele…"

Absurdităţile continuă şi primarul îşi justifică inactivitate, incompetenţa şi inconştienţa, punând semnul egalităţii între tragedia în care au murit patru oameni şi inundarea capitalei: „ambele situaţii s-au întâmplat din cauza naturii, din cauza schimbărilor acesteia la care a contribuit omul prin iresponsabilitate lui faţă de planetă".

Zeci de persoane, oripilate şi revoltate de obrăznicia lui Chirtoacă au scris mesaje pe reţeaua de socializare, iar cele mai „blânde" calificative cu care a fost dezmierdat edilul sunt „trăsnit", „deplasat", „caz clinic", „demagog", „bleg" etc. Iar întrebarea pe care şi-au pus-o cei mai mulţi a fost: cum a fost posibil să ajungă o astfel de persoană în funcţia de primar al capitalei acestei ţări. Păi tot aşa cum a ajuns şi unchiul său în cea de preşedinte al ţării. Adică, prin votul nostru "liber şi democratic".

Şi ca prostia să fie dusă „până la capăt", un tânăr liberal, Ion Purice Nistor, îşi revendică şi el parte de glorie, detectând cu multă siguranţă „mâna Moscovei" în cele întâmplate. Astfel că şefii liberali pot fi pe deplin mulţumiţi de noua generaţie care le calcă pe urme.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0