CHIŞINĂU, 1 iun – Sputnik. Primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, a ignorat situaţia care s-a creat în capitală după aversele din seara zilei de marţi.
Zeci de străzi inundate, pe alocuri apa s-a ridicat până la 1,5 metri, copaci rupţi, stâlpi răsturnaţi, drumuri înnămolite, maşini deteriorate, curţi şi subsoluri pline cu apă – acesta este tabloul înregistrat după aversele din seara zilei de 31 mai în Chişinău.
Potrivit datelor prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, cea mai abundentă ploaie s-a înregistrat aseară în Chişinău, unde au căzut precipitaţii cu un volum total de 60 litri pe metru pătrat.
Printre maşinile inundate aseară în capitală a fost şi cea a soţiei primarului Chirtoacă. Acesta chiar a ieşit la faţa locului pentru a-şi ajuta soţia să iasă din încurcătură.
Primarul nu a considerat însă de cuviinţă să convoace până la această oră o şedinţă extraordinară pentru a analiza situaţia creată în capitală, unde să fie propuse soluţii de înlăturare a consecinţelor ploii şi de susţinere a celor care au avut de suferit.
Sputnik Moldova a încercat să ia legătura cu ofiţerul de presă al Primăriei Vadim Brânzaniuc pentru a afla măsurile pe care intenţionează să le întreprindă administraţia locală din Chişinău în urma ploilor de aseară. Brânzaniuc nu a fost însă de găsit.
Acelaşi rezultat a fost înregistrat şi în cazul viceprimarului Nistor Grozavu.
Am încercat să vedem dacă există vreo informaţie pe site-ul oficial al Pirmăriei despre pagubele înregistrate şi acţiunile ce urmează să fie întreprinse, dar nici aici nu am găsit nimic.
Între timp, Asociaţia „Oraşul meu” a început colectarea a 10 mii de semnături prin care să ceară Primăriei municipiului Chișinău și Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, ambele conduse de liberali, să creeze rețele adecvate de scurgere pluvială.
Potrivit autorilor petiţiei, în urma ploilor abundente, mai multe trasee naționale și drumuri din Chișinău au fost inundate, deteriorând mii de mașini și clădiri care nu beneficiază de o scurgere normală ce trebuie să fie asigurată de Primărie.
„În cazul colectării a 10 000 de semnături urmează să insistăm la autoritățile locale să rezolve această problemă prioritar în zona străzii Albișoara, Bănulescu Bodoni, Dacia, Cuza-Vodă, Decebal”, menţionează semnatarii petiţiei.