Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Apa, care se transformă din beneficiu în pericol

© Sputnik / Евгений ПанасенкоРодник
Родник - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul Naţional de Sănătate Publică vine cu o atenţionare în legătură cu precipitaţiile abundente din ultima perioadă şi pericolul inundări fântânilor.

CHIŞINĂU, 5 iun — Sputnik. Specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP) atenţionează asupra faptului că inundaţiile prezintă pericol pentru sănătatea publică şi îndeamnă populaţia să protejeze de poluare sursele de apă şi alimentele.

Ploile abundente căzute în ultimele zile creează condiţii de poluare a apelor din fântânile freatice publice şi individuale, astfel că administraţia publică locală şi populaţia trebuie să fie prudentă la apa consumată în scopuri potabile.

CNSP îndeamnă să se întreprindă un şir de măsuri în cazul inundării fântânilor.

Astfel, este recomandată pomparea totală a apei din fântână. Nămolului din fântână trebuie evacuat, iar pereţii acesteia vor fi spălaţi şi prelucraţi cu soluţie dezinfectantă de clorură de var de 5%.

„După restabilirea volumului de apă din fântâna de efectuat dezinfectarea cu clorură de var (150g/1m3 de apă) sau alte substanţe dezinfectante recomandate de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice", mai sfătuiesc specialiştii.

Ливень в Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Meteorologii moldoveni avertizează despre pericolul inundării văilor

Totodată, CNSP atenţionează să se acorde o atenţie deosebită potenţialelor obiective poluante pentru apa din fântâni, precum: sistemele decentralizate de canalizare; WC-urile externe; platformele de stocare a deşeurilor menajere şi depozitele de stocare a dejecţiilor animaliere care devin în această situaţie principalele pericole de poluare a apelor din fântâni.

De asemenea, este necesar să fie asigurată protejarea produselor alimentare de contaminare, prin păstrarea lor într-un loc uscat pentru a le feri de alterare în caz de inundaţie, iar dacă au fost inundate trebuie să se renunţe la consumul acestora.

În toate cazurile de inundaţie a fântânii, populaţia trebuie să anunţe obligatoriu autorităţile administraţiei publice locale şi a instituţiile teritoriale din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice. Iar în cazul apariţiei simptomelor de boli diareice acute, enterocolite hemoragice etc., care pot fi transmise prin apa poluată, este necesar să ne adresăm imediat la medic.

Fluxul de știri
0