Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Meteorologii moldoveni avertizează despre pericolul inundării văilor

© Photo : Facebook / SMOTRA.MDЛивень в Кишиневе
Ливень в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că până la 4 iunie inclusiv nu poate fi exclus faptul că gospodăriile de fermieri și cele casnice ar putea fi afectate din cauza ploilor torențiale.

CHIȘINĂU, 3 iun — Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare de cod galben de pericol hidrologic în legătură cu posibilitatea inundării văilor din cauza ploilor abundente. Avertizarea este valabilă până la 6 iunie.

„În legătură cu căderea precipitațiilor puternice, izolat foarte puternice, se prognozează scurgeri intensive pe pantă cu risc de inundații locale", se spune în comunicat.

Departamentul roagă agenții economici care gestionează lacuri și bazine de apă să verifice starea barajelor.

În timpul ploii torențiale din seara de marți s-a rupt digul unui lac din satul Iargara, raionul Leova. Doar datorită intervenției salvatorilor apa nu a ajuns până la casele oamenilor. În ajun, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a comunicat că nivelul apei în zona respectivă a început să scadă.

„Pentru reconstrucţia digurilor sunt necesare câteva milioane de lei, de aceea intervenim doar acolo unde riscul este cel mai mare", a precizat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Asfaltul „întors pe dos”: ploaie torenţială la Chişinău - Sputnik Moldova
Video
Asfaltul „întors pe dos”: ploaie torenţială la Chişinău

În total în Moldova sunt 3700 de râuri și 4000 de lacuri. Potrivit lui Munteanu, circa 95% din bazinele acvatice se află în proprietatea administrațiilor locale și sunt date în arendă. Astfel, arendatorii sunt cei care poartă răspundere pentru aceste bazine.

O ploaie torențială extrem de puternică s-a abătut marți, seara târziu, asupra capitalei Moldovei. Consecințele intemperiei: zeci de străzi și mașini inundate. Pe strada Albișoara, un automobil a dispărut cu totul sub ape. În centrul orașului vântul puternic a doborât mai mulți copaci.

Ulterior, șeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Mihai Roibu, a comunicat că în doar câteva ore în Chișinău a plouat cât pentru o lună întreagă: 64,4 litri de apă la 1 metru pătrat.

Asemenea ploi s-au mai abătut asupra capitalei: la 13 iunie 2013 au căzut precipitații de 107 litri pe 1 metru pătrat.

În total au suportat pagube aproximativ 200 de gospodării și au fost afectate 180 ha de terenuri agricole.

Meteorologii moldoveni au emis pentru primele zile ale lunii iunie cod galben de ploi. Se așteaptă averse (15 — 30 l/m2), pe alocuri foarte puternice (50 l/m2), însoțite de grindină.

Fluxul de știri
0