Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În ce ţări preferă să emigreze moldovenii

© Sputnik / Владимир Вяткин / Trecere la banca de fotografiiОчередь у визового отдела консульства Франции
Очередь у визового отдела консульства Франции - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cei mai mulţi dintre moldovenii care au plecat anul trecut din ţară au ales să se stabilească permanent în Rusia. Totodată, un număr mare de cetăţeni străini au primit permis de şedere în ţara noastră.

CHIŞINĂU, 4 iun — Sputnik. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, pe parcursul anului trecut au plecat din ţară pentru a se stabili cu domiciliul permanent în străinătate de 2236 persoane din Republica Moldova.

Cei mai mulţi dintre cetăţenii plecaţi şi-au ales noul domiciliu în Rusia. Numărul lor a constituit 961 de persoane. În Ucraina şi-au stabilit domiciliul permanent 312 compatrioţi de-ai noştri, în S.U.A. — 287, Germania — 253, Israel — 174.

Majoritatea celor care au decis să-şi găsească rostul într-o altă ţară decât Republica Moldova sunt persoane tinere, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani.

„În mare parte emigranţii au un nivel de educaţie mediu, liceal. Emigranţii cu studii superioare constituie 13,2% din total", comunică BNS.

Casă părăsită, ultimul om - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii, pe cale de dispariție. Cine ne va ocupa țara

Locul celor plecaţi este luaţi de străini. În anul 2015, au primit permis de şedere (permanentă şi temporară) 4209 cetăţeni străini. O parte a emigraţiei din ţară este compensată de repatrierea persoanelor originare din Republica Moldova. Repatriaţii au constituit anul trecut 744 de persoane.

Intensitatea de plecări este mai mare în 19 raioane faţă de media pe ţară. Cel mai mare număr relativ de plecări s-a constatat în raioanele: Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Floreşti, Făleşti, Glodeni, Ocniţa, Râşcani, Soroca, Călăraşi, Hânceşti, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Teleneşti, Ungheni, Căuşeni, Cantemir, Cimişlia, Leova şi Ştefan Vodă (10-14 plecaţi la 1000 locuitori), iar în raioanele Dubăsari si Şoldăneşti numărul plecărilor este şi mai mare — 15 la o mie.

Ca şi în anul precedent un număr mai mic de plecări au fost în municipiul Bălţi, raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Basarabeasca, Cahul, Taraclia şi UTA Găgăuzia (mai puţin de 9 plecaţi la 1000 locuitori).

Fluxul de știri
0