Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul și Tiraspolul au apreciat pozitiv negocierile în formatul „5+2”

© Sputnik / Мирослав РотарьОБСЕ
ОБСЕ - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului în procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean contează pe faptul că mediatorii și observatorii vor lua parte în continuare la discuțiile dintre cele două maluri ale Nistrului, la toate nivelurile, pentru ca activitatea în cadrul procesului de negocieri să fie constructivă.

CHIȘINĂU, 3 iun — Sputnik. Mediatorii și observatorii în procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean au contribuit la reluarea discuțiilor în formatul „5+2", a declarat vineri Gheorghe Balan, viceprim-ministru pentru reintegrare, în cadrul conferinței de presă de la Berlin.

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2" a avut loc în 2014 cu participarea Republicii Moldova și a nerecunoscutei republici moldovenești transnistrene ca părți în conflict, a Rusiei, Ucrainei și OSCE ca mediatori, a Uniunii Europene și SUA ca observatori.

Города мира. Берлин - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La Berlin sunt reluate discuţiile în formatul „5+2”

„Mediatorii și observatorii ne-au ajutat să reluăm negocierile în formatul „5+2". Avem harta parcursului pe care sunt indicate temele concrete pentru pregătirile către conferința din Bavaria. Sperăm că soluționarea lor ne va permite să atingem progresul și să îmbunătățim viața pe ambele maluri ale Nistrului", a spus Balan.

Acesta a menționat că a fost obținută o înțelegere cu privire la necesitatea de a impulsiona activitatea grupului de lucru pentru economie.

„Sper ca să înceapă lucreze activ în timpul apropiat. Există multe chestiuni referitor la colaborare și terenuri. Sper ca în cel mai scurt timp se va reuși elaborarea unei decizii privind această problemă", a adăugat Balan.

Reprezentantul politic al Transnistriei în procesul de negocieri Vitali Ignatiev a menționat că „în baza propunerilor Rusiei, a fost posibil de a reflecta cât se poate de clar și pe deplin algoritmii pașilor care trebuie întreprinși pentru desfășurarea în continuare a procesului".

„Contăm ca mediatorii și observatorii să însoțească și în continuare activitatea părților la toate nivelurile, pentru ca această activitate să fie constructivă", a subliniat reprezentantul Transnistriei.

Potrivit acestuia, din punctul de vedere al rezultatului practic, protocolul semnat vineri la Berlin reprezintă o temă serioasă pentru acasă pentru ambele părți".

„Trebuie să depunem multe eforturi pentru a ne pregăti de conferința din Bavaria", a spus Ignatiev.

Transnistria, în care 60% din populație sunt ruși și ucraineni, a încercat să iasă de sub controlul Chișinăului încă înainte de destrămarea URSS, de teama că Moldova se va reuni cu România. În 1992, după încercarea nereușită a autorităților RM de a soluționa cu forța această problemă, Transnistria a devenit, practic, un teritoriu necontrolat de Chișinău.

Fluxul de știri
0