Elicopterul SMURD nu era dotat cu radar meteo

© ziaruldeiasi.roElicopter SMURD prăbușit
Elicopter SMURD prăbușit - Sputnik Moldova
Abonare
Elicopterul SMURD prăbuşit în Republica Moldova era singurul aflat în funcţiune fără un radar meteo care să îi permită vizualizarea şi configuraţia norilor.

BUCUREŞTI, 3 iunie — Sputnik. Aparatul de zbor funcţiona în baza unui acord semnat între România şi Republica Moldova.

Elicopter SMURD prăbușit - Sputnik Moldova
Primarul unei localități a văzut LIVE din birou prăbușirea elicopterului SMURD

Oficialii Inspectoratului General al Aviaţiei Române au declarat pentru Mediafax că elicopterul de tip EC-135 cu numărul de înmatriculare 347, prăbuşit în Republica Moldova, nu era dotat cu un radar meteo. Acest elicopter era singurul din România folosit de SMURD care nu avea un astfel de dispozitiv.

Mai mult, în urmă cu două săptamâni un astfel de aparat fără radar meteo a fost adus la Constanţa şi urmează procedurile de înmatriculare. Aparatul de zbor era folosit pe teritoriul Republicii Moldova ca urmare a unui acord încheiat între România şi ţara vecină în 2014. Acesta făcuse până ieri 12 astfel de zboruri în Moldova.

"Radarul meteo prinde conturul norilor şi pilotul putea să vadă zona care era cu nori şi cu ploaie, pe traiectul lui. Astfel, poţi evita zona, te ajută să nu intri în zona calamitată. Radarul meteo nu te ajută să vezi terenul, el nu îţi spune cât de aproape eşti de pământ, el vede doar norii. Singurul care îţi mai spune că te apropii de teren este un aparat special care lucrează cu GPS. Nu cred ca acest elicopter avea un astfel de GPS cu toate funcţiunile, avea probabil doar de orientare", a declarat pilotul Valentin Ialomiţeanu pentru Mediafax.

Raed Arafat a declarat că elicopterul era autorizat de zbor la vedere cu un singur pilot, însă doar pilotul decide dacă abandonează misiunea sau nu, potrivit sursei citate.

Accidentul a avut loc într-o zonă împădurită din preajma localităţii Haragâş din raionul Cantemir din Republica Moldova.

Fluxul de știri
0