BUCUREŞTI, 3 iunie — Sputnik. Echipajul SMURD era format din oameni extrem de competenți cu experiență foarte mare în domeniile profesate, relatează Ziarul de Iaşi.
Colegii membrilor echipajului elicopterului SMURD care s-a prăbușit la marginea unei păduri din raionul Cantemir, Republica Moldova, sunt cuprinși de groază. Tragedia care zguduie acum România şi Republica Moldova vine la exact zece ani de la prăbușirea elicopterului SMURD lângă aeroportul din Iaşi, în 2006.
Toţi cei patru membri ai echipajului erau căsătoriți, fiecare având unul sau doi copii mici. Cauza accidentului care se vehiculează cel mai mult este cea a condițiilor meteorologice, plafonul de nori era foarte jos şi ploua torențial în condiții de ceață. Pilotul avea experiența mare, era șeful Unității Speciale de Aviație Iași, cu 20 de ani de experiență în spate și cu peste 4.000 de ore de zbor la activ. Aparatul de zbor era performant, un model EC 135, conceput special pentru zboruri dificile pe timp de noapte și zi; elicopterul putea activa lejer în condiții de vânt puternic, precipitații abundente sau ceață densă. Firma producătoare a elicopterului asigură un sfert dintre transporturile de urgență la nivel mondial.
Joi la ora 14.17 conducerea ISU Iaşi a fost anunţată că elicopterul SMURD nu mai apare pe radar. S-a crezut inițial că este defect radarul. Reporterii „Ziarului de Iaşi" relatează că l-au sunat pe șeful instituției la ora 14.49, dar când autoritățile din țara vecină deja se deplasau spre presupusul loc al prăbușirii.
„Nu știu nimic acum. Se pare că… este o informație din Republica Moldova, cum că un primar de undeva dintr-o zonă din localitatea Haragâș, cam aşa ceva, că ar fi văzut un elicopter. Acum eu nu am confirmarea că este al nostru sau nu", a spus colonelul Adrian Apostol, șef interimar al ISU Iași.
După 10 minute a fost confirmat accidentul. Membrii echipajului muriseră în urma prăbușirii. Avuseseră loc trei explozii ale rezervoarelor. Era vorba despre comandorul Doru Ga¬vril (53 de ani), copilotul Voi¬cu Şocae (36 de ani), medicul Mihaela Dumea (39 de ani) şi asistentul Gabriel Sandu (40 de ani).
Imagini de groază
Cei care au ajuns la locul accidentului spun că trupurile carbonizate ale victimelor erau împrăştiate prin copaci pe o distanţă mare.
„Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut la marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadionul din apropiere, avea viteză, dar zbura normal", a descris un martor situaţia de acolo, potrivit Ziarului de Iaşi.
Primarul unei localităţi din apropiere a văzut din propriul birou elicopterul zburând la mică altitudine.
„Eram la mine, în biroul de la Primărie. Avea o distanţă foarte mică de pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totul alb în faţă. Nu era vânt puternic. Nu ştiu dacă au fost explozii, era prea mare distanţă. Da, m-am speriat, s-a auzit o bubuitură", a precizat primarul
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi secretarul de stat Raed Arafat au transmis pe Facebook condoleanțe familiilor celor decedați în accident.