Nivelul apei în Sena s-a ridicat cu peste 5 metri şi continuă să crească

© AFP 2024 / BERTRAND GUAYРека Сена, Париж.
Река Сена, Париж. - Sputnik Moldova
Abonare
Până la nivelul record din 1910, de 8,62 m, nu se va ajunge probabil, dar viața orașului în multe privințe este paralizată. Prejudiciile directe și indirecte urmează să fie evaluate.

Chișinău, 3 iun — Sputnik. După precipitaţiile îndelungate din ultima perioadă, nivelul apei râului Sena în zona Parisului a atins indicatori-record pentru ultimii 34 de ani, a transmis vineri serviciul de stat pentru monitorizarea inundațiilor și viiturilor din Franța.

Vineri dimineața, nivelul apei în râu a crescut până la 5,55 metri. Au fost inundate cheiurile de jos, unde de obicei este organizată circulația automobilelor și odihna pentru locuitorii și oaspeții capitalei.

Din raționamente de securitate, a fost sistată circulația vaselor pe Sena. La fel, în partea centrală a orașului, a fost întreruptă circulația trenurilor din suburbii RER C, care sunt integrate în rețeaua de transport a orașului.

România sub ape - Sputnik Moldova
COD ROŞU de inundaţii în şase judeţe din România

Renumitele muzee Louvre și d"Orsay sunt închise vineri pentru vizitatori, deoarece angajaţii muzeului iau măsuri preventive şi transferă colecțiile care se află la etajele de jos la cele superioare.

Serviciul meteorologic Meteo France subliniază că cel mai înalt nivel — roșu — de condiții meteo nefavorabile, rămâne în departamentul Sena și Marna.

Se așteaptă că nivelul apei în Sena va atinge în a doua jumătate a zilei de vineri nivelul maxim — de la 5,70 până la 6 metri. Totodată, vremea în partea centrală se îmbunătățește, de aceea  mai târziu nivelului apei ar putea să se reducă.

Specialiștii subliniază că la Paris situația se află sub control și nu este critică. De menţionat că în 1982, nivelul apei în Sena s-a ridicat până la 6,15 metri, iar recordul a fost stabilit în anul 1910 — 8,62 metri.

În acelaşi timp, situația rămâne tensionată în alte zone din regiunea capitalei, unde câteva mii de locuitori din orașe mai mici au fost evacuați din casele lor în urma viiturilor. Potrivit datelor preliminare, victime ale stihiei au devenit doi oameni în etate.

Fluxul de știri
0