Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

China: noi nu suntem o "superputere" și nu tindem să fim "frate mai mare"

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaПремьер Госсовета КНР Ли Кэцян.
Премьер Госсовета КНР Ли Кэцян. - Sputnik Moldova
Abonare
Poziția oficială a Beijingului rezidă în faptul că toate țările, mari sau mici, sunt egale în politica internațională. În același timp, el respinge posibilitatea soluţionării divergențelor teritoriale în arbitrajul internațional.

CHIȘINĂU, 3 iun — Sputnik. China nu este o "superputere" și nu tinde spre hegemonie mondială, a declarat premierul Consiliului de Stat al RPC, Li Keaqiang.

”China nu este o "superputere, ci o țară în curs de dezvoltare", a afirmat premierul chinez într-o discuţie cu jurnaliştii, fiind citat de RIA Novosti, cu referință la site-ul publicației Nation.

"China nu a adoptat niciodată poziția de "frate mai mare". China urmează un curs al politicii externe independent, de bună vecinătate, de sinceritate și avantaj reciproc. Totodată, China consideră că toate țările, mari sau mici, sunt egale", a subliniat Keqiang.

Празднование 60-летия КНР в Пекине - Sputnik Moldova
Bugetul militar al Chinei pentru 2016 ar putea creşte brusc

Premierul a abordat în continuare problema suveranității asupra teritoriilor disputate din Marea Chinei de Sud. Potrivit acestuia, Beijingul a abordat o atitudine constructivă în această chestiune.

China și un șir de state din regiune — Japonia, Vietnam și Filipine — au divergențe în ceea ce privește frontierele pe Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. Republica Populară Chineză consideră că unele țări se prevalează conștient de susținerea SUA pentru a escalada tensiunea în regiune.

În ianuarie 2013, Filipine, în mod unilateral a contestat la Tribunalul Internațional pretențiile Chinei privind dreptul maritim. Beijingul oficial a respins posibilitatea rezolvării unor asemenea probleme în arbitrajul international.

Fluxul de știri
0