Bugetul militar al Chinei pentru 2016 ar putea creşte brusc

© Sputnik / Константин Щепин / Accesați arhiva multimediaПразднование 60-летия КНР в Пекине
Празднование 60-летия КНР в Пекине - Sputnik Moldova
Abonare
Majorarea cheltuielilor Chinei în sectorul militar este legată de reformele structurale, dar şi de creşterea tensiunilor din Marea Chinei de Sud.

CHIŞINĂU, 2 mar — Sputnik. Bugetul militar al Chinei pentru anul 2016 s-ar putea majora brusc faţă de anul trecut, fapt ce se „justifică" prin reformele structurale aplicate în cadrul armatei chineze şi situaţia tensionată în Marea Chinei de Sud, scriu mass-media chineze.

Президент РФ В.Путин на военном параде в честь 70-й годовщины Победы в ВОВ. Armata Rusiei - Sputnik Moldova
Obama a calificat armata rusă drept „a doua ca putere din lume"

Proiectul bugetului militar va fi propus spre examinare sesiunii anuale a organului legislativ suprem al ţării, Congresul Naţional al Reprezentanţilor Poporului, care îşi va începe lucrările la 5 martie.

„Posibila majorare a bugetului militar al Chinei pentru anul 2016 este justificată, întrucât în rândul forţelor militare este implementată o reformă structurală, iar ţara se confruntă cu o situaţie militară dificilă", scrie ziarul influent de limbă engleză Global Times.

Ziarul South China Morning Post, făcând referire la surse anonime, scria luni că bugetul militar al Chinei pentru anul 2016 ar putea creşte cu 20%, înregistrând cea mai mare majorare din anul 2007.

Potrivit unei alte surse, tensiunile dintre China şi ţările vecine sunt în creştere, iar un alt motiv pentru majorarea cheltuielilor pentru armată este şi creşterea tensiunilor Chinei cu SUA în mările Chinei de Sud şi Chinei de Est.

Preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a anunţat în luna septembrie a anului trecut că până la sfârşitul anului 2017 China va reduce numărul militarilor cu 300 de mii, care nu fac parte din regimentele de luptă. În pofida acestui lucru, armata chineză rămâne a fi cea mai numeroasă din lume, cu un număr de 2 milioane de persoane.

Fluxul de știri
0