Pânzele sunt încă în Ucraina, dar Poroșenko deja e cetățean de onoare al Veronei

© Sputnik / Игорь Михалев / Accesați arhiva multimediaГород Верона
Город Верона - Sputnik Moldova
Abonare
După ce 17 pânze ale unor pictori consacrați, furate de concetățeni de-ai noștri și complicii lor italieni, au fost găsite la Odesa și pregătite pentru returnarea în orașul lui Romeo și Julieta, autoritățile italiene au decis să menționeze implicarea președintelui ucrainean în repatrierea valorilor culturale.

CHIȘINĂU, 1 iunie — Sputnik. Junta comunală locală a decis să-i atribuie președintelui Petro Poroșenko titlul de cetățean de onoare al Veronei, transmit mass-media italiene.

Liderul de la Kiev a fost menționat astfel în semn de recunoștință pentru reîntoarcerea celor 17 opere de artă depistate în Ucraina, după ce în noiembrie 2015 au fost furate din muzeul orășenesc Castelvecchio.

ВИДЕО_Украденные в Вероне картины найдены на Украине - Sputnik Moldova
Video
Tablourile furate la Verona au fost găsite la frontiera moldo-ucraineană

Primarul Veronei, Flavio Tosi, căruia îi aparține inițiativa de a-i atribui președintelui Poroșenko titlul de cetățean de onoare, va pleca la Kiev în prima jumătate a lunii iunie pentru o decizie definitivă în privinţa termenelor de restituire a tablourilor în colecția muzeului orășenesc. Se preconizează ca acest lucru să se producă la sfârșitul lunii iunie.

În noiembrie anul trecut în clădirea muzeului Castelvecchio a pătruns un grup de infractori care au sustras 17 dintre cele mai valoroase pânze din colecția instituției respective. Printre operele furate se află tablouri semnate de Tintoretto, Rubens, Mantegna și Pisanello.

Potrivit evaluării experților, valoarea totală a pânzelor furate constituie circa 20 de milioane de euro.

La veduta su Verona - Sputnik Moldova
Cea care a dirijat jaful Muzeului din Verona este ucraineancă şi nu moldoveancă

În martie — aprilie, în Italia și Moldova au fost arestați nouă cetățeni moldoveni și trei italieni învinuiți de comiterea acestei infracțiuni. La începutul lunii mai, în regiunea Odesa au fost reținute 17 tablouri (furate la Verona) în timp ce erau pregătite pentru a fi trecute în Moldova. În urma expertizei, s-a constatat că tablourile erau originale, din colecția muzeului Castelvecchio.

Ulterior, Poroșenko l-a însărcinat pe adjunctul administrației prezidențiale Konstantin Eliseev să ia legătura cu partea italiană și să coordoneze formalitățile legate de transmiterea tablourilor orașului Verona. Conform datelor serviciului de presă al președintelui Ucrainei, în acest jaf au participat doi frați, dintre care unul era custode la muzeul respectiv. Infractorii au simulat atacul asupra pazei și au comis furtul.

Fluxul de știri
0