Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministrul Justiţiei comentează decizia CSM în privinţa magistratei Manole

© Sputnik / Мирослав РотарьВладимир Чеботарь
Владимир Чеботарь - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, susţine că decizia CSM de a elibera acordul pentru pornirea urmăririi penale în privinţa judecătorului Curţii de Apel, Domnica Manole, este un exerciţiu democratic.

CHIŞINĂU, 1 iun – Sputnik. Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a comentat decizia, de marţi, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost acceptată sesizarea procurorului general interimar, Eduard Harunjen, de a elibera acordul pentru pornirea urmăririi penale în privinţa judecătorului Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole.

„Nu sunt alte proceduri de verificare a existenței sau lipsei relei intenții în acțiunile judecătorului, care au stat la baza luării hotărârii, decât în cadrul unui proces de investigație și urmărire penală, realizat conform rigorilor legale”, susţine ministrul.

Potrivit lui Cebotari, CSM nu s-a expus în privința culpabilității magistratei Manole.

„Prezumția de nevinovăție este un principiu de neclintit pentru mine personal. Astfel, în limitele competențelor care îmi sunt conferite prin lege, voi depune toată diligența pentru ca acțiunile ce vor fi realizate să aibă loc în strictă conformitate cu acest principiu și cu respectarea tuturor cerinţelor legale”, a declarat Cebotari.

Апелляционная палата Curtea de apel - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un magistrat de la Curtea de Apel va fi cercetat penal

Ministrul Justiţiei a calificat decizia CSM  drept un exercițiu democratic, realizat exclusiv cu respectarea independenței puterii judecătorești.

„În cadrul acestuia, procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, pentru a fi realizate investigațiile necesare în scopul determinării prezenței sau absenței relei credințe în procesul de emitere a unor hotărâri judecătorești ilegale”, a notat ministrul Justiţiei.

CSM a acceptat, marţi, sesizarea procurorului general interimar şi a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privinţa judecătorului Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. După parvenirea hotărârii motivate la Procuratură, va fi pornită urmărirea penală şi cercetate circumstanţele  adoptării şi pronunţării de către magistratul vizat a hotărârii din 14 aprilie 2016, prin care a fost obligată Comisia Electorală Centrală (CEC)  să adopte o hotărâre cu privire la iniţierea referendumului republican  constituţional pentru revizuirea Constituţiei Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0