Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salvatorii au evaluat consecințele ploii torențiale

© Sputnik / Rodion ProcaPloaie
Ploaie - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul Moldovei dispune de noi date cu privire la consecințele ploii torențiale care s-a abătut asupra Moldovei marți seara. La moment sunt verificate barajele din preajma bazinelor acvatice, pentru a preveni eventualele riscuri de inundații.

CHIȘINĂU, 1 iun — Sputnik. Gospodării și case inundate, zăgazuri rupte — acestea sunt consecințele ploii extrem de puternice care a căzut marți seara.

După cum a declarat șeful Serviciului Protecției Sociale și Situațiilor Excepționale al MAI al RM (SPCSE), Mihai Harabagiu, "la unul dintre lacurile din satul Iargara, raionul Leova s-a rupt un zăgaz și apa a ajuns în cel de al doilea iaz". La faţa locului a sosit o echipă de salvatori care au luat măsuri urgente.

Автомобиль Анишоары Логин под водой - Sputnik Moldova
Inundații: mașina Anișoarei Loghin, soția primarului de Chișinău, luată de ape

"Noaptea la ora 3.00 situația a fost remediată", a relatat Harabagiu la ședința extraordinară convocată de premierul Pavel Filip.

Şeful adjunct al SPCSE, Alexandru Oprea, care s-a aflat miercuri la locul incidentului, a subliniat că în preajma satului Iargara există trei lacuri în cascade, iar zăgazul a fost rupt la primul dintre acestea.

El a mai precizat că între lacuri și localitate sunt șase case care se află în zona periculoasă.

"Ieri, acestea nu au fost afectate de ploaie. Dar dacă apa se va ridica cu aproximativ un metru și jumătate, atunci ar putea ajunge până la aceste case", a spus Oprea.

Harabagiu, a declarat la rândul său că în satul Logănești din raionul Hâncești au avut de suferit trei gospodării de fermieri, iar 15 case au fost inundate. Nivelul apei a înregistrat o creştere de 15-20 de cm.

"În timpul de faţă acolo lucrează patru echipe de salvatori care pompează apa", a spus Harabagiu.

De asemenea, potrivit acestuia, la Hâncești a fost inundat subsolul unui bloc de locuit, însă nu există pericol pentru construcție.

Prim-ministrul a însărcinat Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale să verifice toate digurile de protecţie, pentru a preveni eventualele riscuri pentru populație.

Fluxul de știri
0