Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea antifumat: cine va avea interesul „să-i toarne” pe fumători

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaКурение в общественных местах
Курение в общественных местах - Sputnik Moldova
Abonare
Legea antifumat există deja pe hârtie, însă nu este clar până la capăt mecanismul aplicării acesteia şi nici cine urmează să-i vâneze pe fumătorii care vor sta cu țigara în gură în locurile neautorizate. Aceasta este opinia juristului Pavel Midrigan.

CHIȘINĂU, 31 mai — Sputnik, Andrei Petric. În cazul legii antifumat în general, la fel ca și în cazul unor anumite prevederi ale acesteia (mai ales al celor mai aspre) care a intrat în vigoare la 31 mai, există mai multe semne de întrebare, afirmă experții în drept, printre care se află și avocatul Pavel Midrigan.

Potrivit specialistului, sunt clare sancțiunile administrative ce urmează a fi aplicate celor care vor încălca legea. Astfel, în cazul persoanelor fizice, pentru cel care s-a încumetat să tragă un fum de țigară într-un loc neautorizat amenda va constitui de la o mie până la trei mii de lei. De o pedeapsă mai aspră sunt pasibili proprietarii de localuri (restaurante, baruri, cafenele, cluburi de noapte și terase de vară) în cazul în care clienții lor vor îndrăzni să se delecteze cu o țigară. Pentru această plăcere, proprietarul localului va trebui să achite o amendă de 10 mii de lei.

Țigară, сигарета - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Legea antitutun interzice fumatul în propria maşină: vezi în ce condiţii

Însă, în opinia lui Midrigan, nu este deloc clar cine „îl va prinde în flagrant" pe fumător, cine îi va demonstra vina și, cu atât mai mult, cine o să-l amendeze. Expertul subliniază că, în cazul legii antifumat care a intrat deja în vigoare, „iarăși s-au grăbit să pună carul înaintea boilor". Cu alte cuvinte, textul legii este practic ideal și poate fi doar salutat. Însă cum va fi pus în aplicare acest text — iată întrebarea.

„La noi întotdeauna se întâmplă anume astfel: mai întâi întocmesc o lege, o aprobă, iar după aceea încep să mediteze asupra mecanismului de aplicare a acesteia. Pornind de la prevederile acestei legi, mie așa și nu-mi este clar: ce organ anume este împuternicit să supravegheze respectarea prevederilor legii, cine va descoperi infracțiunea, cine îl va prinde pe fumătorul cu țigara în gură într-un loc neautorizat, cine va întocmi procesul verbal și îl va amenda pe infractor? Aceasta este calitatea muncii parlamentarilor noștri", a punctat expertul.

Specialistul a menționat că aplicarea legii respective nu trebuie pusă în seama poliției. În opinia sa, acest lucru ar fi greșit. Midrigan consideră că poliția trebuie să se ocupe de menținerea ordinii publice, deoarece ea și așa are destule obligații. Poliția trebuie să se ocupe de răufăcătorii care încalcă ordinea publică: alcoolici, scandalagii, escroci și hoți.

„Dacă polițiștii vor fi obligaţi să supravegheze barurile și terasele în scopul depistării fumătorilor în locurile nepermise, cine se va mai ocupa de prevenirea infracțiunilor mai grave?", se întreabă expertul.

Printre punctele problematice asupra cărora atenționează expertul se află fumatul la locul de muncă. Specialistul în drept este nedumerit: cine îl va urmări pe fumător în cazul în care, de exemplu este vorba de o ședință la un mare șef? Iar acesta, precum se întâmplă adesea, își permite să fumeze în prezența subalternilor.

„Este puțin probabil ca cineva dintre angajaţii companiei respective să-și permită să-l pârască pe șef și, cu atât mai mult, să-l fotografieze sau filmeze cu telefonul mobil în timp ce fumează", comentează Midrigan.

Курение в общественных местах Fumatul în locuri publice - Sputnik Moldova
Societate
Deputații vor urmări să nu se fumeze în stradă

Mai mult ca atât. În opinia juristului, autoritățile, fiind preocupate de problemele cetățenilor nefumători, au ales calea cea mai simplă, luând decizia de a interzice totul. În același timp, susține Midrigan, înainte de a interzice, ar fi trebuit să aibă grijă de amenajarea spaţiilor destinate fumatului, pentru persoanele care în mod conștient își distrug sănătatea și nu au de gând să renunțe la acest obicei dăunător.

„Mai întâi trebuiau să fie amenajate locurile pentru fumat în spațiul public, să fie instalate cabine moderne pentru fumatul în incinta clădirilor, și nu să interzică fumatul pentru toți de-a valma. Dacă privești legea antifumat din alt unghi, reiese că ea lezează drepturile fumătorilor. Ei sunt în fond discriminați și înscriși în grupul potențialilor infractori care încalcă ordinea publică, fără ca autoritățile să se gândească și să aibă grijă inclusiv de respectarea drepturilor acestora (ale fumătorilor)", a conchis expertul.

Fluxul de știri
0