Președintele Comisiei Europene va vizita Rusia, sfidând Washingtonul

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaРабочий визит премьер-министра Люксембурга в Москву
Рабочий визит премьер-министра Люксембурга в Москву - Sputnik Moldova
Abonare
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, va fi prezent pe 16 iunie la St. Petersburg cu ocazia Forumului Economic Internaţional; este pentru prima dată când un lider UE de un asemenea rang reia legăturile cu Federația Rusă după sancțiunile economice impuse în martie 2014.

BUCUREŞTI, 31 mai — Sputnik. La Washington s-au ridicat steagurile roșii în urma deciziei lui Jean-Claude Juncker de a fi prezent în Rusia, scrie publicația Politico.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Comisiei Europene a declarat că Jean-Claude Juncker va fi prezent pe 16 iunie la Forumul Economic Internaţional din St. Petersburg, eveniment anual la care iau parte politicieni, oameni de afaceri şi gânditori, relatează Politico. Președintele CE este astfel primul lider european care sfidează sancțiunile economice împotriva Federației Ruse impuse de Statele Unite ale Americii.

„El este invitat și este de așteptat să participe, dar vom confirma agenda sa înainte cu o săptămână deoarece se schimbă foarte mult", a scris purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene într-un e-mail transmis publicației americane.

Города России. Москва - Sputnik Moldova
Rusia
Kremlinul: prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei nu va avea efect pozitiv

Juncker se confruntă cu presiuni în creștere asupra sa din partea unor țări UE, dar mai ales din partea Americii în urma declarației sale din octombrie 2015. Atunci el a spus că Washingtonul nu trebuie să dicteze politica Europei, iar ţările bătrânului continent să facă "eforturi spre o relaţie practică cu Rusia".

Surse diplomatice americane au declarat publicaţiei Politico temerea lor că prezenţa lui Juncker la St. Petersburg va întări poziţia preşedintelui Vladimir Putin înainte de decizia crucială a reînnoirii sancțiunilor economice împotriva Moscovei.

Uniunea Europeană vrea să prelungească în iulie sancțiunile împotriva Rusiei în ciuda poziției multor ţări şi oameni de afaceri care şi-au exprimat de multe ori dezacordul faţă de aceste măsuri. Argumentul lor este că atât UE cât şi Rusia slăbesc economic din cauza sancţiunilor.

Conform Ambasadei Federaţiei Ruse la Washington, renumiţi investitori americani vor fi prezenţi la Forumul Economic Internațional de la St. Petersburg din 16 — 18 iunie. În 2015, în cadrul Forumului s-au semnat 205 înţelegeri cu o valoare totală de 4,5 miliarde de dolari, scrie Russia Today.

Fluxul de știri
0