Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Meteorologii îşi menţin avertizarea: averse, grindină şi vijelie

© Sputnik / Rodion ProcaPloaie
Ploaie - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În intervalul orelor 12.00-20.00 se va menține caracterul instabil al vremii, se prevăd ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice, izolat - averse cu grindină și vijelie.

CHIŞINĂU, 26 mai – Sputnik. Meteorologii au prelungit codul galben de descărcări electrice, vijelie şi averse cu grindină. Acesta va fi valabil pe întreg teritoriul ţării.

Joi, în intervalul orelor 12.00-20.00, se va menține caracterul instabil al vremii, se prevăd ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice, izolat averse cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă. 

Ploaie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cod galben de averse în toată ţara: specialiştii vorbesc despre riscuri

Astfel, se menţine riscul inundării gospodăriilor aflate în zonele joase, iar pe unele râuleţe şi cursuri mici de apă sunt posibile creşteri locale ale nivelului apei, izolat — cu revărsarea ei în luncă. De asemenea, specialiştii avertizează că poate apărea riscul blocării reţelelor de canalizare, se poate produce eroziunea solului, înnămolirea şi pătulirea culturilor cerealiere, prăşitoare şi legumicole.

În cazul automobilelor, este posibilă apariţia fenomenului de acvaplanare, care poate să ducă la pierderea controlului direcţiei de mers a autovehiculului.

Se recomandă construirea unor canale de captare şi dirijare a apei, curăţarea canalelor de scurgere, evitarea deplasării prin zonele uşor inundabile, adaptarea vitezei autovehiculului la condiţiile de drum şi asigurarea stării bune a barajelor de către agenţii economici, în subordinea cărora se află iazuri şi bazine de apă.

Fluxul de știri
0