Imperiul financiar pe care Dan Condrea îl lasă în urma sa

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Dan Condrea a avut pe mână în ultimii ani peste 100 de milioane de lei, bani și proprietăți realizate în urma profiturilor din firmele off-shore deținute în Cipru.

BUCUREŞTI, 30 mai – Sputnik. Hexi Pharma, Signum Service şi Medical Cleaning erau firmele mari controlate de Dan Condrea, dezvăluie Libertatea.

Averea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, decedat pe 22 mai într-un accident de circulație, se ridică la aproximativ 25 milioane de euro, adică 110 milioane de lei, conform unei evaluări realizate de ziarul Libertatea. Această sumă ține cont de activitatea firmelor sale, a banilor trimiși în Cipru și a proprietăților imobiliare.

Uliana Ochinciuc - Sputnik Moldova
Directorul Hexi Pharma, în arest la domiciliu. Soția lui Dan Condrea, audiată

Hexi Pharma Co, Signum Service și Medical Cleaning sunt firmele mari controlate de Condrea. În perioada 2010-2014, profitul cumulat a fost de 18,2 milioane de lei. După începerea anchetei privind diluarea dezinfectanților, Hexi Pharma și-a cerut insolvența. Să ţinem cont că firma lui Condrea avea restanţe de 20 de milioane de euro, din care 90 de milioane de lei către două firme de tip off-shore din Cipru.

„Societatea noastră nu mai poate face față datoriilor comerciale și fiscale, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile”, se arată în cererea înaintată instanței.

Procedura de insolvenţă a fost însă respinsă de judecători. Cele două societăți off-shore la care firmele lui Condrea au datorii sunt Hatom Limited Limassol și Chemical & Pharmaceutical Sol LTD Nicosia, care de fapt sunt două off-shore-uri controlate tot de același Dan Condrea.

Rezultă ca Hexi Pharma a plătit în ultimul deceniu 20 de milioane de euro catre firmele din Cipru ale lui Condrea. Prucurorii Parchetului General nu au dorit sa facă precizări oficiale în legătură cu sumele transferate în Cipru de către acționarul majoritar de la Hexi Pharma.

The lobby of the CIA Headquarters building in McLean, Virginia - Sputnik Moldova
Un fost șef SIE nu exclude implicarea CIA în afacerile ilegale ale Hexi Pharma

Casele “Camelonului”

Dan Condrea, căruia îi plăcea să i se spună Cameleonul, deținea următoarele proprietăţi: 

– fostul apartament al tatălui, Virgiliu Condrea, decedat în 2013, situat pe strada Floarea Roșie din Sector 6. Locuințe de același gen sunt oferite la vânzare de site-urile de specialitate cu peste 60.000 de euro.

– casa unde locuiește cu actuala soție, Uliana Ochinciuc, de pe strada Traian din sectorul 2. Estimarea aproximativă, făcută de experții imobiliari consultați, este de 100.000 de euro.

– locuința de după studenție, unde a trăit cu fosta soție, Laura Georgescu, de pe strada Nadeș din Sector 1. Pe site-urile de specialitate, prețul de vânzare în această zonă este între 50.000 și 100.000 de euro.

– apartament din zona Unirii, cumpărat pentru socri. Valoarea acestuia trece de 99.000 de euro, conform anunțurilor publicate pe site-urile de specialitate.

Valoarea acestor locuințe ar ajunge la astfel la o valoare minimă de 309.000 de euro sau 1,4 milioane de lei.

Trăgând linie, profitul firmelor (18,2 milioane de lei), valoarea apartamentelor (1,4 milioane de lei) și sumele trimise în Cipru în  conturi controlate de patronul Hexi Pharma ating împreună o avere de 109,6 milioane de lei.

Bunurile și conturile patronului de la Hexi Pharma ar urma să fie împărțite, în urmă decesului acestuia, între fetița de zece ani pe care o are cu prima soție și băiețelul de patru pe care îl are cu actuala nevastă. Prejudiciul stabilit de anchetatorii Parchetului General se ridică la 51 de milioane de lei.

Fluxul de știri
0