Aproape 1 miliard de euro pentru dotarea Armatei Române

© Sputnik / Alexander Vilf / Accesați arhiva multimediaОткрытие Международного военно-технического форума "АРМИЯ-2015", tancuri, tehnică militară
Открытие Международного военно-технического форума АРМИЯ-2015, tancuri, tehnică militară - Sputnik Moldova
Abonare
România se pregăteşte să cumpere tancuri, transportoare blindate, lansatoare de rachete şi o escadrilă de avioane de vânătoare.

CHIŞINĂU, 28 mai – Sputnik. Armata Română se pregăteşte să cumpere tancuri, transportoare blindate, lansatoare de rachete şi o escadrilă de avioane de vânătoare. Pentru această achiziţie este alocat aproape un miliard de euro.

România intenţionează să înlocuiască TAB-urile cu transportoare blindate moderne. Pentru acest contract, care valorează 800 de milioane de euro luptă cinci producători din ţări NATO. Fiecare dintre ei este dispus să investească în fabrica de la Moreni, ca să producă maşinăriile de război chiar în Romania.

„Estimăm ca primele transportoare să intre în dotoarea armatei în 2018 —2019”, a declarat secretar de stat în Ministerul român al Economiei, Neculai Banea.

Визит президента РФ В. Путина в Грецию - Sputnik Moldova
Putin despre scutul antirachetă din România: Rusia va fi nevoită să reacţioneze

Uzina mecanică din Bucureşti, care a produs de-a lungul vremii peste o mie de tancuri, se află acum în stare critică. Potrivit presei române, colosul industrial îşi caută salvarea printr-un parteneriat cu americanii de la Chrysler. Jeep-urile 4x4 ar putea fi produse la Bucureşti dacă vor fi suficiente comenzi din partea armatei. Americanii au adus în curtea fabricii 2 modele, în speranţa că le vor stârni interesul generalilor români care au la dispoziţie bugetele de sute milioane de euro.

Ministerul român al Apărării a cerut oferte şi pentru 270 de tancuri de la producătorii de armament din străinătate. Uzina mecanica din Bucureşti speră să aibă şanse şi la acest contract. Reprezentanţii întreprinderii poartă discuţii cu Kraus Maffai,  producatorii temutului tanc „Leopard 2” din dotarea armatei germane.

Marina română va investi 190 de milioane de euro în modernizarea fregatelor „Regele Ferdinand” şi  „Regina Maria”.

Forţele aeriene vor să cumpere încă 12 avioane de vânătoare, 54 de sisteme de rachete sol-aer şi 36 de obuziere.

Potrivit presei române, în următorii 10 ani, Armata română va avea pentru prima dată un buget echivalent cu 2% din produsul intern brut.

Fluxul de știri
0