Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noul procuror-şef anticorupţie vorbeşte despre demisie

© Sputnik / Мирослав РотарьВиорел Морарь
Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că va pleca din funcţie dacă până în august nu va schimba percepţia societăţii în domeniul combaterii corupţiei.

CHIŞINĂU, 28 mai – Sputnik. Procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că va pleca din funcţia în care a fost ales la 22 aprilie, dacă până la 1 august nu va reuşi să schimbe percepţia societăţii, în sensul pozitiv, în domeniul combaterii corupţiei. 

„Îmi dau un termen personal – 1 august. În termenul acesta trebuie să se simtă mirosul schimbării, capacităţile mele profesionale îmi permit să schimb starea lucrurilor în domeniul combaterii corupţiei, în caz contrar nu voi avea de ce să mă aflu în continuare în acestă funcţie. Consider că, dacă nu sunt apt, înseamnă că trebuie să ofer posibilitatea altor peroane să schimbe starea lucrurilor în societate. Dacă eu nu voi schimba situaţia trebuie să plec şi demonstrativ trebuie să plec”, a declarat Morari.

Acesta a mai spus că în funcţia de procuror anticorupţie are ca obiectiv câteva aspecte: evaluarea procurorilor existenţi şi selectarea procurorilor noi; organizarea internă a Procuraturii anticorupţie în contextul noii Legi cu privire la Procuratură, când se va modifica competenţa structurii la capitolul investigării corupţiei la nivel înalt; eficacitatea investigaţiilor efectuate; stabilirea unei comunicări adecvate cu mass-media.

Генеральная прокуратура Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noul şef la Anticorupţie: lupta cu corupţia trebuie să înceapă de la mine
 

Morari a mai comunicat că după reformare, în cadrul Procuraturii anticorupţie vor fi 50 de procurori, faţă de 36 în prezent.

În opinia lui Morari, din cei 36 de procurori angajaţi acum în Procuratura anticorupţie, minim 10 la sută trebuie să plece. 

Viorel Morari a fost ales în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor în funcţia de procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie. La acest concurs au participat cinci candidaţi. 

În prima sa declaraţie pentru presă după decizia luată de CSP, Morari a declarat că lupta cu corupţia va începe în primul rând în cadrul Procuraturii Anticorupţie.

„Lupta împotriva corupţiei trebuie să înceapă în primul rând de la mine şi ulterior să se răsfrângă asupra procurorilor subalterni şi să se termine cu societatea. Responsabilitatea o poartă toţi”, a declarat Morari.

Mandatul procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie este de 5 ani.

Fluxul de știri
0