Renunţarea la arma nucleară: îndemnul lui Obama în cadrul vizitei la Hiroshima

© © REUTERS/ Carlos BarriaОбама в Хиросиме
Обама в Хиросиме - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit afirmaţiilor președintelui SUA, moartea care a căzut acum 71 de ani peste acest oraș japonez a schimbat lumea. Acum a venit timpul "să renunţăm la logica fricii".

CNIȘINĂU, 27 mai — Sputnik. În timpul vizitei sale la Hiroshima, președintele SUA Barak Obama a îndemnat omenirea să renunţe la arma nucleară.

"Acum 71 de ani, într-o dimineață senină, moartea a căzut din ceruri și lumea s-a schimbat", cu aceste cuvinte și-a început discursul Obama, după depunerea de flori la memorialul victimelor bombardamentului nuclear de la Hiroshima din anul 1945.

Ban Ki-moon, Segretario generale delle Nazioni Unite - Sputnik Moldova
ONU: tragedia de la Hiroshima aminteşte despre necesitatea dezarmării

În august 1945, avioane ale aviației americane au aruncat bombele nucleare asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki. În urma exploziilor și a consecințelor acestora, la Hiroshima au decedat 140 de mii de persoane, iar la Nagasaki — 74 de mii. Marea majoritate a victimelor au fost oameni pașnici. Bombardamentele nucleare de la Hiroshima și Nagasaki sunt singurele exemple din istoria omenirii de aplicare a armei nucleare în luptă.

"Noi venim aici pentru a medita asupra unei violențe nemaipomenite, săvârșită în trecutul nu prea îndepărtat. Noi venim ca să-i plângem pe cei morți. Îi păstrăm în amintire pe toți cei nevinovați, care au murit în acest război oribil", a spus Obama.

Preşedintele american a mai adăugat că întreaga lume este responsabilă pentru neadmiterea unor astfel de suferințe pe viitor și a îndemnat omenirea să renunţe la arma nucleară.

"Ţările care, la fel ca şi a mea, dispun de un arsenal de arme nucleare, ar trebui să renunţe împreună, cu curaj, la logica fricii și să tindă spre o lume fără de acestea", a spus el.

Взрыв атомной бомбы над Хиросимой - Sputnik Moldova
Japonezii așteaptă scuze de la SUA pentru Hiroshima și Nagasaki

Aceasta este prima vizită a președintelui american la Hiroshima până la expirarea mandatului său. Împreună cu Obama, la ceremonia de depunere de flori au participat și trei dintre cei care au avut de suferit în urma bombardamentelor: doi copreședinți ai Confederației organizațiilor celor care au avut de suferit din cauza bombelor nucleare și cu hidrogen, Suano Tsuboi și Mikiso Iwasa, și șeful secretariatului organizației, Terumi Tanaka, cel care acum o săptămână a solicitat scuze de la partea americană.

Până la depunerea de flori, președintele American a vizitat Muzeul Memorial din Parcul Păcii.

În timpul vizitei la Hiroshima, Obama a fost însoțit de premierul Japoniei Shinzo Abe.

Fluxul de știri
0