Japonezii așteaptă scuze de la SUA pentru Hiroshima și Nagasaki

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaВзрыв атомной бомбы над Хиросимой
Взрыв атомной бомбы над Хиросимой - Sputnik Moldova
Abonare
Sondajul a fost realizat de compania „Populis” pentru agenția de știri Sputnik, între 29 iulie și 2 august 2015. Metodologia aplicată: interviu online.

Moscova, 6 aug – Sputnik. Potrivit sondajului „Sputnik. Opinie” realizat în Japonia de compania „Populis” pentru agenția internațională de știri și radio Sputnik, majoritatea respondenților japonezi (61%) consideră că SUA trebuie să-și ceară scuze pentru că au bombardat Hiroshima și Nagasaki. Iar 74% dintre intervievați sunt de părerea că aceste bombardamente nu pot fi justificate de situația de război, dat fiind faptul că au provocat multe victime în rândurile populației civile.

La întrebarea „Cum credeți, trebuie SUA să-și ceară oficial scuze de la victimele bombardamentelor asupra Hiroshimei și Nagasaki în 1945, sau nu?”, majoritatea japonezilor (61%) au răspuns afirmativ. Doar 11% consideră că aceste scuze nu sunt obligatorii. Circa 30% nu au putut răspunde la întrebare, numărul indecișilor fiind deosebit de mare printre tinerii de 18 – 24 de ani: peste 40 la sută anume din această categorie de vârstă, nu au știut ce să răspundă la întrebarea dată.

Cu afirmația din cea de a doua parte a sondajului  — „Bombardarea oraşelor Hiroshima și Nagasaki a fost o acțiune menită să pună capăt războiului care, în caz contrar, putea să dureze mai mult” – au fost de acord doar 10% dinrtre japonezii intervievați.

Cu afirmația „Bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki nu pot fi justificate de situația de război, dat fiind faptul că au provocat multe victime în rândul populației civile” au fost de acord cu mult mai mulți respondenți (74%).

Sondajul a fost realizat în Japonia pe un eşantion de 1004 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă, geografie. Marja de eroare este de +/- 3,1%, cu o încredere probabilă de 95%.

Informații despre proiectul „Sputnik. Mnenie” („Sputnik. Opinie”): proiectul  internațional de studiere a opiniei publice a demarat în iulie 2014. În cadrul proiectului „Sputnik. Opinie” sunt organizate cu regularitate sondaje ale opiniei publice, în diferite țări ale lumii, privind cele mai actuale probleme sociale și politice. Partenerul sondajului din Japonia a fost renumita companie de cercetare britanică „Populus”.

Sputnik (sputniknews.com) este o agenție de știri și radio cu aplicații informaționale în zeci de țări. Sputnik include site-uri, transmisiuni radio analogice și digitale, aplicații mobile și pagini pe rețelele de socializare.

 

Fluxul de știri
0