Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum ajung în România sute de mii de tone de deşeuri periculoase din Italia

© Sputnik / Сергей Ермохин / Accesați arhiva multimediaGunoi, substanțe toxice
Gunoi, substanțe toxice - Sputnik Moldova
Abonare
Primele transporturi de deşeuri periculoase vor pleca din regiunea italiană Campania spre România în 30 mai. Guvernul Dacian Cioloş şi Garda de Mediu neagă informaţiile apărute pe site-ul Senatului Italian.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Vincenzo de Luca, Guvernatorul regiunii italiene Campania, a anunţat că sute de mii de tone  deşeuri periculoase vor pleca spre România anul acesta pe 30 mai, conform Ziua.

Guvernul României şi Garda Naţională de Mediu neagă informaţiile apărute în presa italiană şi pe site-ul Senatului Italian. Ştirea a fost preluată de Gazeta Românească de la Roma. 

gunoi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Centrul Chişinăului abundă în mizerie şi gunoi

În presa italiană, firma românească Eco Sud recunoaşte transportul deşeurilor în România, precum şi contractul de colaborare cu Vibeco SRL. Eco Sud SA afirmă că are toate autorizaţiile necesare pentru primirea şi eliminarea deşeurilor din Italia. Deşeurile sunt aduse în Bucureşti, Craiova, Mavrodin — Teleorman şi Giurgiu.

Deşeurile din Regiunea Campania au fost puse sub sechestru în urmă cu mai bine de 10 ani, însă acum a fost încheiată o licitaţie pentru exportul a mai multor sute de mii de tone de astfel deşeuri de la Napoli şi din alte zone.

În Parlamentul de la Roma este în aceste zile un scandal imens din acest motiv. A avut loc interpelarea senatorilor M5S (Movimento 5 Stelle) în care se vorbea despre cererea unui armator român referitoare la folosirea portului Pozzuoli pentru transportul deşeurilor în România.

"Eco Sud, firmă cu sediul la Bucureşti, gestionează în prezent patru situri de tratare a deşeurilor în România şi s-a declarat disponibilă să primească gunoaiele din Campania perntru a le trata în gropile de gunoi din Bucureşti, Craiova, Mavrodin şi Giurgiu”, a scris Edizione Caserta.

Жилой район города Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Salubrizarea râului Bâc va continua și în această vară

Zona Napoli este cunoscută în Italia drept centrul mafiei care se ocupă cu transportul gunoaielor extrem de toxice. Cosa Nostra şi Camorra colaborează de minune cu autorităţile române. Astfel că România este o “piaţă de desfacere” foarte profitabilă pentru mafia transnaţională, dezvăluia în 2010 Adevărul.

Atunci, cotidianul Italian "L'Espresso" îl acuza pe preşedintele Traian Băsescu că a refuzat în 2007 afacerea gunoiului propusă legal de statul italian, în schimb a bătut palma cu mafia italiană trei ani mai târziu, în 2010, pentru transferul gunoiului extrem de toxic. Ministru de Externe la acea dată era Teodor Baconschi.

“Plăteşte guvernul român, plăteşte Bruxelles-ul, în fine, plătim noi toţi, cetăţenii europeni, pentru a umfla şi mai tare conturile Camorrei, ale eco-mafiei, cum i se spune mai nou. Şi, de fapt, ştiţi unde e adevărată tragedie? În faptul că arderea acestor gunoaie venite de la Napoli se face foarte uşor aici în România, pentru că aici statul nu face nimic pentru a pedepsi distrugerea amestecată a deşeurilor, chestiune totalmente interzisă în Italia”,  explica  în 2010 un important oficial Interpol pentru "L'Espresso".

Fluxul de știri
0