Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Inițiativele de demitere a miniștrilor vor intra în Parlament pe bandă rulantă

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Socialiștii se arată decepționați de refuzul comuniștilor și liberal-democraților de a pune umărul la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip. Însă PSRM a anunțat că va iniția ”pe bandă rulantă” moțiuni simple privind demiterea miniştrilor din actualul Guvern.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Vineri, liderul socialiștilor a declarat că, așa cum a presupus, în actualul Parlament există o singură fracțiune de opoziție și anume fracțiunea socialiștilor. De aceea, dat fiind refuzul altor fracțiuni de opoziție de a semna moțiunea de cenzură, deputații socialiști vor chema în fiecare săptămână câte un ministru la raport în Parlament și vor cere demiterea fiecăruia dintre miniștrii actualului Guvern.

”O să-l ajungă rândul chiar și pe Pavel Filip”, a dat asigurări Igor Dodon.

Dodon Candu Palihovici - Sputnik Moldova
Politică
Candu i-a oferit lui Dodon „planul” de răsturnare a guvernului

Totodată, liderul socialiștilor a anunțat că vineri reprezentanții fracțiunii comuniștilor au spus că nu sunt pregătiți să semneze moțiunea de cenzură, iar cei ai PLDM au afirmat același lucru încă acum o zi.

”Constatăm că doar 24 de deputați socialiști sunt deciși să voteze pentru ca această guvernare să plece în demisie. Noi nu ne temem de alegeri anticipate. Noi suntem pregătiți să dăm curs solicitării majorității cetățenilor Republicii Moldova, or, peste 80 la sută dintre cetățenii țării doresc alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Dodon.

Potrivit lui, cea mai scurtă cale spre anticipate este demisia guvernului și neînvestirea altui guvern.

”În aceste condiții, așa cum am promis, începând cu ziua de azi, în fiecare săptămână, fracțiunea socialiștilor va înainta câte o moțiune simplă pentru câte un membru al Guvernului. Pentru aceasta sunt necesare 15 semnături, adică inițiativa a 15 deputați. Ne propunem sarcina de a-l aduce în fiecare săptămână pe câte un ministru, cu raport pe domeniul pentru care este responsabil, aici în plenul Parlamentului. Niciunul nu are cum să evite acest lucru”, a menționat politicianul.

Dodon i-a acuzat pe comuniști și pe liberal-democrați că ar face ”mare fum, dar când e cazul să treacă la treabă, să facă ceva concret, ei fug în tufari: și comuniștii, dar și verzii”.

”Cine v-a dat indicații, de cine v-ați speriat, în buzunarul cui sunteți?”, i-a întrebat Dodon pe cei din PCRM și PLDM.

Vineri, socialiștii au inițiat deja o moțiune simplă care o vizează pe Corina Fusu, ministrul Educației.

Fluxul de știri
0