Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dezvoltarea regională, prioritatea văzută diferit de guvernanți și de economiști

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaValute, salarii, economie
Valute, salarii, economie - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip susține că dezvoltarea regională este o prioritate a Guvernului. La rândul lor, experții subliniază că doar datorită unor strategii regionale Republica MMoldova ar putea să depășească criza economică în care se află de peste două decenii.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Premierul Pavel Filip susține că îmbunătățirea nivelului de trai și a calității vieții cetățenilor este o prioritate absolută și că, în acest sens, implementarea unor politici corecte și eficiente de dezvoltare a regiunilor este  crucială pentru prosperarea Republicii Moldova. Șeful Guvernului a făcut declarații în acest sens joi la întâlnirea cu reprezentanții comunității donatorilor care finanțează proiecte în acest domeniu, notează serviciul de presă al Guvernului.

Ремонт дорог на въезде в город Оргеев - Sputnik Moldova
Societate
Orașele din Moldova se asociază și lansează o platformă de dezvoltare regională

În această ordine de idei Filip a evidențiat și rolul administrației publice locale și al societății civile în promovarea politicilor de dezvoltare regional.

Totodată, dânsul a subliniat că asigurarea durabilității proiectelor de asistență externă este una dintre prioritățile Guvernului.

”Este necesar să consolidăm capacitățile de asimilare a fondurilor externe și să monitorizăm implementarea eficientă și transparentă a acestora, atât în cadrul programelor de suport pentru țară, cât și în cele regionale și de cooperare transfrontalieră”, a spus Pavel Filip.

Anterior, expertul în economie, Viorel Gîrbu, a declarant pentru Sputnik că numai prin dezvoltarea economiei regiunilor Republica Moldova poate să depășească criza economică profundă în care se află. Expertul a subliniat, totodată, importanța promovării unei culturi a ”consumului patriotic”, adică a culturii bazată pe solidaritatea dintre producătorul și consumatorul moldovean. Primul trebuie să ofere cu toată onestitatea produse de o înaltă calitate, în timp ce al doilea va consuma cu prioritate ceea ce este produs în țară.

O asemenea cultură bazată pe solidaritate se poate cristaliza numai datorită unor procese de dezvoltare regională, a subliniat Gîrbu. El a mai spus, totodată, că nu a observat ca vre-o guvernare de până acum să facă pași hotărâți și corecți în acest și că toți guvernanții se limitează numai la declarații.

Fluxul de știri
0