Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Demiterea lui Chirtoacă poate avea loc odată cu alegerea Președintelui

© Sputnik / Мирослав РотарьДорин Киртоакэ
Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Abonare
În timp ce poporul Republicii Moldova își va alege președintele, chișinăuienii ar putea să participe la demiterea din funcție a actualului primar general al capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Până la ora actuală, consilierii din Consiliul Municipal Chișinău nu au luat o decizie în legătură cu propunerea făcută de PSRM privind inițierea de către CMC a referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Însă jurnaliștii caută să afle cum ar fi posibil să se producă o asemenea demitere, care ar fi o premieră pentru Chișinău.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Politică
Chirtoacă va fi demis după nuntă și va avea mult timp pentru familie

Solicitat să explice cum ar putea avea loc demiterea lui Chirtoacă, președintele Comisisi Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat pentru tribuna.md că primarul poate fi demis prin referendum, iar acesta poate fi inițiat de CMC printr-o decizie sau de către un grup de inițiativă care trebuie să adune semnături din partea locuitorilor urbei. Numărul lor trebuie să constituie în total cel puțin zece la sută din numărul total al locuitorilor municipiului Chișinău.

Totodată, Ciocan a amintit că, potrivit Codului electoral, referendumul local nu poate avea loc cu 120 de zile înainte și nici cu 120 de zile după ziua desfăşurării în acelaşi teritoriu a oricărui alt tip de alegeri sau referendum. Singura posibilitate este ca cele două scrutine să se desfășoare în aceeași zi.

Parlamentul Republicii Moldova a stabilit printr-o hotărâre că alegerile prezidențiale vor avea loc în acest an, la data de 30 octombrie.

Fluxul de știri
0