Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cod galben de averse în toată ţara: specialiştii vorbesc despre riscuri

© Sputnik / Родион ПРОКАPloaie
Ploaie - Sputnik Moldova
Abonare
Meteorologii au instituit cod galben de averse cu grindină, descărcări electrice şi vijelie. Avertizarea este valabilă pe parcursul întregii zile de miercuri.

CHIŞINĂU, 25 mai – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis în această dimineaţă o avertizare de cod galben de descărcări electrice, vijelie şi averse cu grindină. Avertizarea este valabilă pe întreg teritoriul ţării, inclusiv stânga Nistrului şi va fi în vigoare pe parcursul zilei de miercuri.

condiții meteo nefavorabile - Sputnik Moldova
Societate
Primele efecte ale intemperiei. Urmează ploi în toată țara

Potrivit meteorologilor, astăzi se prevăd ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice, izolat vor fi averse cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.

În aceste condiţii apare riscul inundaţiilor gospodăriilor aflate în zonele joase,  iar pe unele râuleţe şi cursuri mici de apă sunt posibile creşteri locale ale nivelului apei, izolat cu ieşirea ei în luncă. De asemenea, specialiştii avertizează că poate apărea riscul blocării reţelelor de canalizare, se poate produce eroziunea solului, înnămolirea şi pătulirea culturilor cerealiere, prăşitoare şi legumicole.

În cazul automobilelor, este posibilă apariţia fenomenului de acvaplanare, care poate să ducă la pierderea controlului direcţiei de mers a autovehiculului.

Se recomandă construirea unor canale de captare şi dirijare a apei, curăţarea canalelor de scurgere, evitarea deplasării prin zonele uşor inundabile, adaptarea vitezei autovehiculului la condiţiile de drum şi asigurarea stării bune a barajelor de către agenţii economici, în subordinea cărora se află iazuri şi bazine de apă.

Fluxul de știri
0