Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce arde Piața Centrală și ce răspunsuri le datorează Chirtoacă cetăţenilor

© Sputnik / Мирослав РотарьПожар на центральном рынке Кишинева
Пожар на центральном рынке Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Incendiul de noaptea trecută i-a stricat cheful lui Dorin Chirtoacă, care a ajuns pentru prima dată în viață să fie naș. Zeci de pompieri și peste zece autospeciale au luptat cu flăcările ce au cuprins o mare parte a unei clădiri din Piața Centrală a capitalei.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. În Piața Centrală din Chișinău apar tot mai multe clădiri proprietate privată, în care se produs, periodic, incidente grave. În cazul imobilului privat din Piața Centrală, care a ars noaptea trecută, au ieșit la iveală cel puțin două aspecte semnificative.

Последствия взрыва в центре Кишинева. Фасад столовой - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rudele victimelor exploziei de "La Soacra" îi cer socoteală primarului Chirtoacă

Este vorba despre faptul că, pe de o parte, stingerea focului a fost anevoioasă din cauza modului în care a fost planificată respectiva construcție. ”În clădire se aflau materiale ușor inflamabile. Stingerea focului a fost anevoioasă din cauza planificării acestei construcții care a creat dificultăți pentru pompieri", a declarat ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Liliana Pușcașu.

O altă particularitate a construcției private este că avea etajul construit din lemn.

”Este vorba de un magazin proprietate privată, cu etajul doi construit din lemn”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă.

De asemenea, el a menționat că ”angajați ai Pieței Centrale au observat la un moment dat fumul și flăcările din interior. Ei au încercat să spargă ușa, însă nu au reușit. Atunci au chemat pompierii. În acest timp focul s-a extins”.

Primarul nu a exclus că ar putea fi vorba despre o incendiere intenţionată, dar a afirmat totodată că, de cele mai multe ori, astfel de incidente se produc din cauza unor scurt-circuite, opinând că în majoritatea acestor cazuri de vină ar fi proprietarii şi nu autorităţile.

După tragedia din localul ”La Soacra”, dar și după acest incendiu devastator din Piața Centrală, locuitorii capitalei au tot dreptul să afle cum este gestionată și controlată această zone comercială extrem de populară. Piața Centrală este importantă pentru toată țara, deoarece oamenii vin aici din toate colțurile Republicii Moldova. Spațiul pentru deplasarea oamenilor prin această piață devine din ce în ce mai restrâns, în timp ce proprietățile private și construcțiile capitale se înmulțesc aici ca ciupercile după ploaie.

Câtă siguranță îi este garantată cetățeanului care pășește pe teritoriul Pieţei Centrale din Chișinău? Autoritățile municipale le datorează un răspuns sincer la această întrebare tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0