Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Milioane de euro de la BERD pentru sistemul termoenergetic din Bălți

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaSisteme de încălzire, reparație, calorifer
Sisteme de încălzire, reparație, calorifer - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul prevede retehnologizarea centralei termice, care actualmente funcționează pe bază de cărbune, în centrală termică pe bază de biocombustibil, instalarea a trei motoare pe gaz cu capacitatea de 4,4 MW, fiecare pentru generarea simultană de energie termică și electrică.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Sistemul termoenergetic din Bălți va fi reabilitat. În acest scop Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a oferit un grant. Acordul de grant între Guvernul Republicii Moldova și BERD urmează să fie ratificat de Parlament. Proiectul de lege privind ratificarea acordului respectiv a fost aprobat miercuri de Guivern.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
BERD pare interesată să crediteze în continuare Republica Moldova

Serviciul de presă al Guvernului a specificat că este vorba despre un acord trilateral, părțile vizate fiind Guvernul Republicii Moldova, SA CET-Nord și BERD.

”Grantul în valoare de 3 milioane de euro va fi alocat din Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și de Mediu (E5P). Acordul trilateral dintre Republica Moldova, reprezentată de Ministerul Economiei, SA ”CET-Nord” şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care gestionează fondul E5P a fost semnat la 1 aprilie curent”, a notat sursa citată.

Potrivit sursei, proiectul prevede retehnologizarea centralei termice care funcționează pe bază de cărbune în centrală termică pe bază de biocombustibil, instalarea a trei motoare pe gaz cu capacitatea de 4,4 MW, fiecare pentru generarea simultană de energie termică și electrică.  De asemenea, se are în vedere substituirea pompelor de rețea şi montarea convertizoarelor de frecvență la instalațiile de pompare, instalarea în blocurile locative a 169 puncte termice individuale etc.

Datorită implementării acestui proiect vor beneficia de energie termică la tarife accesibile circa 100 000 de consumatori, iar mediul va fi mai curat, cu emisii minime de CO2 şi alte gaze cu efect de seră.

Fluxul de știri
0